GGD ziet forse toename kinkhoest, enkele baby's naar het ziekenhuis
GGD Flevoland ziet de afgelopen weken een forse toename van het aantal gevallen van kinkhoest. In januari en februari zijn 40 ziektegevallen gemeld bij de gezondheidsdienst. In het hele vorige jaar waren dat 27 meldingen. Volgens de GGD zijn nu enkele kinderen met kinkhoest in het ziekenhuis opgenomen (geweest).
De gezondheidsdienst vermoedt dat het slechts gaat om het topje van de ijsberg: "Dit aantal (40, red.) is lager dan het werkelijke aantal gevallen, omdat niet alle mensen met hoestklachten naar de huisarts gaan of daar getest worden op kinkhoest."
Waarom plotselinge toename?
Volgens verpleegkundige Merel van Blokland van de GGD wordt de stijging vooral veroorzaakt doordat de corona-epidemie achter de rug is. "In die tijd hielden mensen meer afstand en waren ze meer met hygiëne bezig, waardoor verschillende infectieziekten minder in omloop waren. En nu zoeken mensen elkaar weer op. Dus je hebt grotere kans om elkaar te besmetten. Plus dat de vaccinatiegraad aan het dalen is."
Laagste inentingspercentage van het land
De meldingen komen uit de hele provincie, zegt Van Blokland. "Alle meldingen zijn behoorlijk verspreid over heel Flevoland. Maar wij zien op Urk dat het voornamelijk de kleine kindjes zijn die kinkhoest oplopen. En in andere gemeenten, omdat de vaccinatiegraad daar wat hoger ligt, zijn het vooral de oudere kinderen en volwassenen."
In de overige Flevolandse gemeenten ligt het percentage ingeënte zuigelingen een stuk hoger. De vaccinatiegraad ligt er ruim boven de 80 procent. In Dronten is die met 90,2 procent het hoogst van Flevoland. Wel ziet de GGD dat de vaccinatiegraad ook in de andere vijf gemeenten elk jaar gestaag terugloopt.
Vaccinatie zwangere vrouwen van groot belang
De GGD blijft net als altijd wijzen op het belang van vaccineren. Niet alleen vindt de organisatie de inentingen uit het rijksvaccinatieprogramma voor kinderen belangrijk, ook wijst de GGD op de inentingen die een zwangere vrouw kan krijgen: "Omdat bekend is dat de bescherming van de kinkhoestvaccinatie met het ouder worden afneemt, wordt geadviseerd om zwangere vrouwen zich rond de 22 weken zwangerschap tegen kinkhoest te laten vaccineren. Hierdoor krijgen pasgeborenen beschermende antistoffen van hun moeder mee, waardoor zij gedurende de eerste 3 maanden beschermd worden tegen kinkhoest."
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Staatssecretaris pessimistisch over financiering Lelylijn: 'Moeten realistisch blijven'
FLEVOLAND • Do 21 november • Donderdag 21 novemberStaatssecretaris Chris Jansen van Openbaar Vervoer en Milieu ziet maar weinig mogelijkheden om de aanleg van de Lelylijn te financieren. Dat blijkt uit antwoorden die Jansen heeft gegeven op Kamervrag...
-
Meer elektriciteitshuisjes in Almeerse wijken, 'bezwaar maken niet mogelijk'
ALMERE • Do 21 november • Donderdag 21 novemberAlmeerse wijken krijgen meer elektriciteitshuisjes en dikkere stroomkabels. Dat hebben de gemeente Almere en Liander afgesproken om het stroomnetwerk in de stad te verstevigen. Liander bepaalt de loca...
-
Auto in Zeewolde vernield met vuurwerk, buurt staat voor een raadsel
ZEEWOLDE • Do 21 november • Donderdag 21 novemberBewoners aan de straat Heggemus in Zeewolde werden donderdagochtend opgeschrikt door een harde knal. Iets na half zes 's ochtends werd een auto vernield door een explosie. Iemand zou de ruit van de au...