Flevoland blijft inzakken, maar iets minder snel
De bodemdaling in Flevoland gaat de komende jaren door, maar waarschijnlijk minder snel dan eerder werd gedacht. Vooral bij Almere Oosterwold lijkt de daling langzamer te gaan. Dat blijkt uit een nieuw rapport van TNO, Deltares en de Wageningen Universiteit.
Het rapport bevat de laatste inzichten op het gebied van bodemdaling en vervangt het vorig onderzoek en kaarten, die al weer dateren van 2012. Nog meer dan voorheen is precies gekeken naar hoe de bodem is samengesteld. De onderzoekers hebben niet naar bebouwd gebied in steden en dorpen gekeken. Het rapport bevat verschillende scenario's. Het onderstaande kaartje toont het maximum scenario voor bodemdaling.
Als voormalige bodem van de Zuiderzee zakken de drie polders van Flevoland geleidelijk in. Het inklinken wordt beïnvloed door de samenstelling van de bodem, maar ook door het peil van het grondwater. Het was al bekend dat in Noordoostpolder en bij Almere bepaalde gebieden extra snel inklinken.
Noordoostpolder
In Noordoostpolder, de oudste polder van Flevoland, gaat het vooral om het gebied ten noord- en zuidwesten van Emmeloord. Door zogeheten veenoxidatie kan de bodem in het jaar 2100 met 45 tot 70 centimeter inzakken. Dit speelt vooral bij Schokland, ten zuiden van Tollebeek, ten noorden van Urk, ten noordwesten van Emmeloord en rond Kuinre. Tussen Emmeloord en Marknesse is de daling iets groter dan eerder werd verwacht.
Oostelijk Flevoland
In Oostelijk Flevoland zal de bodem ten noordoosten van Dronten de komende 75 jaar een halve meter zakken. Rond Lelystad en ten westen van Swifterbant lijkt de daling mee te vallen: waar in 2012 nog op een flinke daling werd gerekend, gaan de onderzoekers er nu van uit dat het niveau ongeveer gelijk blijft.
Zuidelijk Flevoland
Gunstig nieuws is er ook voor het gebied ten oosten van Almere Buiten en in Oosterwold. Waar in 2012 werd gerekend op een daling van een meter tot 2100, komen de nieuwste inzichten in verschillende scenario's uit op een decimeter tot iets meer dan een halve meter.
De onderzoekers adviseren de provincie en het waterschap Zuiderzeeland om op diverse plaatsen in Flevoland meetpunten te plaatsen, die de daling in de gaten houden. Ook is meer onderzoek nodig naar welke processen in de bodem bijdragen tot de daling.
Grote gevolgen
Het tempo en de mate van bodemdaling zijn belangrijk en kunnen grote gevolgen hebben voor waar gebouwd en geboerd kan worden in Flevoland. Het waterschap gaf eind vorig jaar in een zienswijze over de toekomst van Flevoland aan dat door bodemdaling misschien niet meer overal landbouw mogelijk is.
Die conclusie was voor onder meer de BBB veel te voorbarig, zo bleek in januari nog tijdens een presentatie over bodemdaling en waterpeil in Provinciale Staten. Onder meer door het verbouwen van andere gewassen, bewerking van de grond en beheer van het waterpeil kan landbouw misschien toch mogelijk blijven in kwetsbare gebieden.
Provincie en waterschap denken na over een aantal proefprojecten om te testen wat waar het beste werkt. Het nieuwste onderzoek over bodemdaling en nieuwe kaarten zijn hiervoor van groot belang.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Liefde scoren in boerendatingapp gaat boven verwachting goed
RUTTEN • Zo 24 november • Zondag 24 novemberGijs Staats uit Rutten lanceerde met twee vrienden in april de 'AgriMatching'-app. Een datingapp om de liefde van je leven te vinden met één gezamenlijke interesse: het boerenleven. Ruim 14-duizend ge...
-
Woningcorporatie NOP wil 300 nieuwe huizen bouwen, gemeente vindt dit te weinig
NOORDOOSTPOLDER • Zo 24 november • Zondag 24 novemberIn de komende jaren moeten er 307 nieuwe huurwoningen in Noordoostpolder worden gebouwd. Dat wil woningcorporatie Mercatus. Van die 307 woningen moeten er 246 huizen in Emmeloord komen waaronder 60 ti...
-
De acht opvallendste momenten van de Floriade-verhoren
ALMERE • Zo 24 november • Zondag 24 novemberDe enquêtecommissie die onderzoek doet naar de Floriade 2022 in Almere heeft afgelopen week haar verhoren afgerond. In 2,5 week tijd zijn er vijftien getuigen gehoord. We kijken terug aan de hand van...