Vuilstort sorteert voortaan bruikbare spullen: 'Ik wilde de kinderwagen niet zomaar weggooien'
Almeerders die bruikbare spullen weg willen doen, hoeven dat niet meer naar de kringloop te brengen. Het kan nu ook naar het recycleperron. Daar worden de goederen nagekeken, gesorteerd en alsnog naar de kringloop gebracht.
Bij het recyclerperron in Almere Buiten werden altijd al veel spullen gebracht die geschikt waren voor hergebruik. Maar tot nu toe verdwenen ze in de verbrandingsoven. De gemeente pakt dat nu aan. Iedereen die met z'n afval naar het recycleperron gaat wordt gevraagd of er nog iets bruikbaars tussen zit.
De gemeente heeft onderzocht hoeveel bruikbare spullen inwoners van Almere wegbrengen die nog een tweede leven hadden kunnen hebben. "Dat was best veel", zegt Babs Raedts, projectleider bij het recycleperron.Almere heeft volgens haar een doelstelling om de hoeveelheid afval dat in de verbrandingsoven verdwijnt terug te dringen.
Kinderwagen en campingbedje
Op de eerste dag waarbij bruikbare spullen apart worden ingezameld is het al best druk. Een mevrouw doet haar kofferbak open. "Het is een kinderwagen en een campingbedje" vertelt ze.
Een medewerkster neemt de spullen in ontvangst en legt deze uiteindelijk in een grote container. "Ik wilde het niet zomaar weggooien", zegt de vrouw die de spullen komt brengen. Ze is blij dat ze daarvoor bij het recycleperron terechtkan.
Niet alles krijgt een tweede leven
De kofferbak van een oudere man gaat open. Die ligt vol met kratten met daarin verfblikken en gereedschap. De blikken moeten even verderop worden ingeleverd. Over het gereedschap heeft een medewerkster twijfels.
Er wordt een collega bij geroepen en die keurt de kist met oude gereedschappen af. Het is volgens hem te roestig en mogelijk niet veilig om te gebruiken. Ook een oude handboor wordt niet ingenomen. "Rij maar door naar boven", krijg de man te horen. Daar staan containers waar het oude ijzer in kan. Dierenasiel
Een verhuisbus rijdt het terrein op. Daarin zitten kapotte apparaten zoals wasmachines en een koelkast. Die gaan naar de inname van kapotte witgoedapparaten.
Een hondenbench trekt de aandacht van de medewerkers. "Die kan naar het dierenasiel", zegt één van hen. De bruikbare goederen die mensen achterlaten gaan niet alleen naar de kringloopwinkels, ook naar goede doelen. Stad zonder afval
"We werken er hard aan om een stad zonder afval te worden", zegt wethouder Jesse Luijendijk. Niet iedereen wil naar een kringloop gaan om daar spullen in te leveren. Dan biedt het nieuwe inzamelen bij het recycleperron volgens hem een uitkomst.
Ook komt het voor dan mensen spullen brengen naar de kringloop die ze daar niet willen hebben. Dan moeten ze alsnog naar het recycleperron rijden. "Nu hoeven mensen nog maar één keer te rijden", zegt hij.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Buitenzwembad Almere: de kosten, kansen en uitdagingen op een rij
ALMERE • Zo 19 januari • Zondag 19 januariDe gemeente Almere staat op het punt te besluiten over de bouw van een buitenzwembad bij Zwembad Almere Stad in de Muziekwijk. Het project, dat 13 miljoen euro moet kosten, komt tegemoet aan een langgekoesterde...
-
LTO: 'Flevolandse landbouw in het gedrang door grote projecten'
FLEVOLAND • Zo 19 januari • Zondag 19 januariDe landbouwsector komt in het gedrang door grootschalige ontwikkelingen in Flevoland. Dat stelt Arnold Michielsen, de provinciale voorzitter van landbouworganisatie LTO, in het programma Over Flevoland...
-
'Franse vissersboot aangevallen door bemanning schip van Urker rederij'
URK • Za 18 januari • Zaterdag 18 januariDe bemanning van een Franse vissersboot zegt de afgelopen week op Het Kanaal aangevallen te zijn door de bemanning van een schip van een Urker rederij. Dat melden Franse en Britse media. Het schip in...