Ewald W. krijgt 8 jaar cel na schieten op man die zijn broertje neerstak

ALMERE • Di 13 februari 2024 | 16:03 • Dinsdag 13 februari 2024 | 16:03

De 54-jarige Ewald W. uit Amsterdam verdwijnt voor acht jaar achter de tralies. W. vuurde op 4 oktober 2021 meerdere kogels af op de man die zijn broertje een uur eerder had neergestoken. Dat gebeurde rond 18.30 uur aan de Rooseveltweg in Almere, waar op dat moment allerlei mensen rondliepen.

De officier van justitie eiste twee weken terug twaalf jaar cel tegen W.. Die gaat ervan uit dat de schietpartij een koelbloedige afrekeningspoging was. Maar de rechtbank vindt dat niet bewezen, omdat het incident zich niet afspeelde in het criminele circuit.

De rechters vinden wel dat W. zich schuldig heeft gemaakt aan een poging tot moord.

"Hij pakte opeens mijn hand vast en toen ging het wapen per ongeluk af"

— Ewald W.

Steekpartij op Festivalplein
Het broertje van W. werd die dag rond 17.15 uur op het Festivalplein met een mes geraakt in zijn hartstreek. Hij overleefde zijn verwondingen. De dader werd later veroordeeld tot een half jaar cel.

Plaats delict steekpartij

W. wachtte het proces niet af en haalde nog diezelfde dag verhaal bij de dader. Toen die een wapen leek te pakken, trok W. zijn pistool uit zijn broeksband. "Hij pakte opeens mijn hand vast en toen ging het wapen per ongeluk af", zei W. erover. Maar daar gelooft de rechtbank niets van.

Kogel bleef zitten
Twee kogels kwamen terecht in het gezicht van het slachtoffer, maar hij werd ook geraakt in keel, arm en schouder. Wonderwel overleefde hij de kogelregen. Wel moest één van de patronen operatief worden verwijderd uit zijn gezicht. Een andere kon niet uit zijn hoofd worden gehaald, die zit daar nog altijd.

"Hij is heel erg bang dat die gaat bewegen en dat hij daaraan doodgaat. Het voelt voor hem als een tikkende tijdbom", zei zijn advocaat tijdens de rechtszaak.

De schietpartij heeft volgens haar heel veel impact gehad op de man: "Hij is een ander mens geworden. Elke dag wordt hij aan dit trauma herinnerd door de littekens in zijn gezicht."

De rechtbank vindt een schadevergoeding van 15.000 euro op zijn plaats.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel