Ewald (54) schiet zes keer op man die zijn broertje neerstak: OM eist 12 jaar

ALMERE • Di 30 januari 2024 | 15:10 • Dinsdag 30 januari 2024 | 15:10

Toen hij hoorde dat zijn broertje was neergestoken op het Festivalplein in Almere, sprong de 54-jarige Ewald W. uit Amsterdam direct in de auto. Iets meer dan een uur na de steekpartij rekende hij aan de Rooseveltweg op klaarlichte dag af met de dader. W. vuurde zes kogels op hem af.

Het is een wonder dat er op die dag, 4 oktober 2021, geen doden zijn gevallen. Het broertje van W. werd rond 17.15 uur met een mes geraakt in zijn hartstreek, maar overleefde zijn verwondingen wel. De dader werd later veroordeeld tot een halfjaar cel.

Plaats delict steekpartij

"Ik was emotioneel"
Maar die kreeg die avond eerst nog te maken met de broer van zijn slachtoffer, die om 18.36 uur zijn eerste schot op hem loste aan de Rooseveltweg. "Ik was emotioneel, ik wilde weten waarom hij mijn broertje had neergestoken. Daarom zocht ik hem op", legde W. dinsdag in de rechtszaal uit.

Toen de dader van de steekpartij riep: "Je kankerbroertje, ik hoop dat hij doodgaat", en daarna een wapen leek te pakken, trok W. zijn pistool uit zijn broeksband. "Hij pakte opeens mijn hand vast en toen ging het wapen per ongeluk af", zegt hij.

"Elke dag wordt hij aan dit trauma herinnerd door de littekens in zijn gezicht."

— Advocaat

'Kogel in hoofd is tijdbom'
Twee kogels kwamen terecht in het gezicht van het slachtoffer, maar hij werd ook geraakt in keel, arm en schouder. Wonderwel overleefde hij de kogelregen. Eén van de patronen moest operatief worden verwijderd uit zijn gezicht. Een andere kon niet uit zijn hoofd worden gehaald, die zit daar nog altijd.

"Hij is heel erg bang dat die gaat bewegen en dat hij daaraan doodgaat. Het voelt voor hem als een tikkende tijdbom", zei zijn advocaat tijdens de rechtszaak. De schietpartij heeft volgens haar heel veel impact gehad op de man: "Hij is een ander mens geworden. Elke dag wordt hij aan dit trauma herinnerd door de littekens in zijn gezicht."

'IJskoude afrekening'
Volgens de officier van justitie was de schietpartij helemaal geen ongelukje, zoals W. zegt, maar een ijskoude afrekening. "Een wapen gaat niet per ongeluk zes keer af" concludeerde zij.

Politielinten bij de Rooseveltweg

De aanklager baseert zich op allerlei verklaringen van niet alleen het slachtoffer, maar ook omstanders. Die zeggen dat W. op de man af kwam lopen en vanaf een meter of vijf al begon te schieten. Pas na de eerste schoten, raakten de twee in gevecht met elkaar. Daarna werd er ook doelbewust van dichtbij geschoten.

Wat haar betreft is een poging tot moord bewezen. Daarvoor eiste ze twaalf jaar cel en ze vindt ook een emotionele schadevergoeding van 12.500 euro op zijn plaats.

Uitspraak over twee weken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel