'Lelijke' spacebox of toch thuis? Studenten hebben weinig woonkeus in Almere

ALMERE • Di 6 februari 2024 | 11:30 • Dinsdag 6 februari 2024 | 11:30

Een studio van nog geen 20 vierkante meter of 'gewoon' nog thuis bij je ouders; studenten hebben in Almere niet bepaald veel woningkeuze. En de plekken die er wél zijn, staan niet bekend om hun schoonheid. Geen oude grachtenpanden of luxe gebouwen, maar 'spaceboxen' of je oude slaapkamer. Almere zet hoog in op studenten, maar is de stad daar eigenlijk wel klaar voor?

Almere studentenstad?
Kleinschalig en verrassend; Almere wil zich maar wát graag goed presenteren bij studenten. Met een nieuwe studentencampus in het centrum en mogelijk zelfs een universiteit, zet de stad hoog in op scholieren.

Maar is Almere al een échte studentenstad? En hoe ervaren studenten het Almeerse studentenleven? In een vierdelige serie gaat Omroep Flevoland dagelijks op zoek naar het antwoord.

De Overijsselse Maudi Noordink is één van de bewoners van de befaamde 'spaceboxen'. Dat zijn stapelcontainers in felle kleuren met daarin kleine studio's. Een rondleiding in de woning van Maudi kost nog geen minuut.

Niet kieskeurig
Met 21 vierkante meter heeft ze ruimte voor een bed, een klein keukentje zonder kookplaat, een wc en het belangrijkste; een koelkast "om het bier koud te houden." Het prijskaartje: 560 euro per maand.

Noordink komt uit de buurt van Enschede. Dat is met het OV ongeveer twee uur reizen, dus bij haar ouders blijven wonen was geen optie. "En ik kon niet echt kieskeurig zijn bij het zoeken van een woning in Almere", zegt ze. Uiteindelijk komt ze uit bij de gekleurde containers aan het Odeonpad, waar 36 'semipermanente' woningen drie hoog gestapeld staan.

Met pa ontbijten na het uitgaan
Voor Almeerder Brian Bekhof geen hoge huren; hij woont nog bij zijn ouders in de Almeerse Seizoenenbuurt. Terwijl de student bijkomt van de afgelopen avond en borrel, zit zijn vader in de woonkamer in een stoel de krant te lezen.

"En dat is prima hoor, we kunnen goed met elkaar leven", lacht Brian, terwijl hij rustig z'n ontbijt bij elkaar zoekt. "Tuurlijk denk je soms; ga maar even wieberen, maar dan praat je het gewoon uit." Ook voor de ouders van Brian is het geen probleem dat hij nog thuis woont.

"Ik houd wel van de dynamiek die hij met zich mee brengt en het is leuk om nog voor ze te 'zorgen'", verklaart de vader van Brian, nog altijd vanuit zijn stoel in de woonkamer.

Het is de realiteit voor veel studenten in de stad. Een groot deel van de Almeerse studenten komt gewoon uit Almere en woont nog thuis, de rest probeert een betaalbare woning te vinden in de stad. En dat is lastig. Een medestudent en verenigingslid van Brian fietst zelfs geregeld op en neer vanuit Huizen, een fietstocht van zo'n 22 km.

Nieuwe campus, ook voor Amsterdam
Om het woningprobleem in de stad op te lossen, willen Almere en Windesheim samen 1.250 nieuwe studentenwoningen bouwen bij de nieuwe campus aan het Weerwater.

Al is de helft van die woningen gereserveerd voor internationale studenten van Amsterdamse universiteiten. De resterende 625 woningen gaat wél naar Almeerse studenten. En dat terwijl er de komende tijd alleen maar meer studenten in Almere zullen gaan studeren.

Toekomstplannen studentenstad

Zo zet Almere hoog in op een dependance van een universiteit in de stad en gaat het nieuwe Windesheim-gebouw ruimte bieden aan meer studenten.

De hogeschool heeft nu nog drie verschillende locaties maar wil alle opleidingen samenvoegen in één gebouw van meer dan 20.000 vierkante meter.

Campus dé oplossing, maar is dat wel zo?
Volgens wethouder Maaike Veeningen moeten er inderdaad meer studentenwonigen bijkomen in Almere. Al is dat een uitdaging omdat de hele stad kampt met een woningtekort. Volgens de wethouder bouwt de gemeente al nieuwe woningen voor de groep en gaat de nieuw te bouwen campus een groot deel van het probleem oplossen.

"Maar we zullen wel in de gaten moeten houden hoe hard het aantal studenten groeit en wat daarvoor nodig is." Volgens Veeningen gaat een mogelijke universiteit de aankomende tijd geen extra druk leggen op de woningen. "Dat is echt voor de lange adem."

Al verwacht wethouder René Peeters, die Veeningen nu vervangt vanwege haar zwangerschapsverlof, dat de eerste universitaire studies al in 2025/2026 zullen starten.

Lees ook: Almere studentenstad? Zo gaat het eraan toe bij de studentenverenigingen

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel