Almere studentenstad? Zo gaat het eraan toe bij de studentenverenigingen

ALMERE • Ma 5 februari 2024 | 11:35 • Maandag 5 februari 2024 | 11:35

Bier, korporaal gebral en gekke ontgroeningen. Het imago van studentenverenigingen heeft de laatste jaren een forse deuk opgelopen. Toch proberen de vier Almeerse studentenverenigingen zich van dat beeld los te trekken. Geen ontgroening, geen verplichting en vooral; gezelligheid.

Almere studentenstad?
Kleinschalig en verrassend; Almere wil zich maar wát graag goed presenteren bij studenten. Met een nieuwe studentencampus in het centrum en mogelijk zelfs een universiteit, zet de stad hoog in op scholieren.

Maar is Almere al een échte studentenstad? En hoe ervaren studenten het Almeerse studentenleven? In een vierdelige serie gaat Omroep Flevoland dagelijks op zoek naar het antwoord.

'Veilig' bier tanken
In Almere zijn er 5000 studenten. Daarvan zijn er 410 lid van één van de drie studentenverenigingen. Endzjin heeft 300 leden, Bazinga 60 en Roeivereniging A.S.R.V. Agon heeft er 50.

Justin van Rietbergen is voorzitter-af van de oudste studentenvereniging van Almere: Endzjin (S.V.E.I.A.). De vereniging bestaat dit jaar 26 jaar en is de grootste van de stad.

Elke dinsdag en donderdag kunnen studenten samen 'borrelen', of bier tanken zoals ze het zelf noemen, in de sociëteit onder Poppodium De Meester.

Begin borrel Endzjin

De vereniging draait volgens Justin volledig om het sociale aspect van studeren.

"Het is een veilige plek waar je gewoon je dinsdag- en donderdagavond kan beleven." De borrels worden volgens Justin goed bezocht en er is voor iedereen wel iets te doen. Zo hangt er rechts van de bar, op een kleine verhoging, een dartbord. Links om de hoek wordt 'ge-beerponged' en voor wie zich gelukkig voelt, hangt er een 'shot-rad van fortuin'.

Tweede thuis, maar zonder huis
Vereniging Endzjin is niet de enige thuisbasis voor Almeerse studenten. Ook studentenvereniging Bazinga doet haar best om studerende jongeren aan te trekken.

Met onder meer borrels en gala's. Al lukt dat niet elke week. De vereniging heeft namelijk nog geen vaste locatie als thuisbasis.

"Wij zitten sinds corona eigenlijk zonder clubhuis", vertelt voorzitter Tom Zorge, terwijl hij zich klaarmaakt voor de aankomende avond. De vereniging organiseert een zogenoemde 'bierveiling'. Dat is een veiling waar je zelf ingebrachte items koopt met bier.

De vereniging heeft nu nog een plek in cultuurhuis Casa Casla, maar moet daar per 2024 ook weer vertrekken.

Tom ziet Bazinga als tweede thuis. "Iedereen is hier welkom en we zijn ontzettend laagdrempelig." De club telt zo'n 50 actieve leden, van wie er ongeveer 20 aanwezig zijn tijdens de veiling. "Het liefst hadden we nu meer dan 100 leden, maar zonder vaste locatie kan je eigenlijk niemand werven. We blijven daardoor wel echt hangen."

"Mensen denken bij Almere niet direct aan verenigingen."

— Justin van Rietbergen, oud-voorzitter Endzjin

Volle bak, maar liefst meer leden
Dat gaat anders als we op bezoek zijn bij Endzjin. Een avond daar ziet er als volgt uit: rond 21:00 uur komen de eerste leden binnendruppelen om de zaak op te bouwen en klaar te maken voor de avond. De eerste biertjes worden weggedronken.

Rond 22:00 uur staat de sociëteit 'aardig vol' met gemiddeld zo'n 40 tot 50 borrelaars per avond, en dan komt de gezelligheid er echt in. Toch is oud-voorzitter Justin van Rietbergen nog niet tevreden.

"Er hangt toch een bepaald stigma om de stad heen. Mensen denken bij Almere niet direct aan verenigingen en daardoor speelt het ook nog niet echt in de stad."

Justin hoopte dit jaar op tientallen nieuwe aanmeldingen, maar de gewenste stormloop bleef uit. En dat terwijl er jaarlijks rond de 1.700 nieuwe studenten een studie starten in de stad.

Eerstejaars student

Iedereen is welkom
"Verenigingen hebben de laatste jaren wel een slechte naam gekregen. Denk aan gekke ontgroeningen en heftige uitspraken. Maar hier is alles heel vrijblijvend, iedereen is welkom", zegt Justin.

Naast de slechte naam, ziet Justin ook een rol weggelegd voor de gemeente. "Het lijkt soms alsof de gemeente een studentenstad wil maken, maar ze ons vergeten." Hij hoopt dan ook op meer inspraak samen met de wethouder, want aan ideeën geen tekort.

Weinig corporaal, meer gezellig kabaal
Toch blijven de verenigingen zich inzetten voor het Almeerse 'studentenleven', met het organiseren van open borrels en activiteiten. Weinig corporaal maar nog niet vol leven, de Almeerse studentenverenigingen roeien met de riemen die ze hebben. En hopen op meer toestroom.

Wethouder Maaike Veeningen ziet dat de gemeente meer in contact kan zijn met de studentenverenigingen. Ze onderschrijft dat de gemeente nog veel meer kan betekenen voor studenten.

Wel ziet de wethouder een oplossing in de aankomende campus die Windesheim wil bouwen op de Esplanade. "Dan gaat er heel veel ontwikkeld worden en krijgen verenigingen hopelijk nog meer mogelijkheden."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel