COA wil vluchtelinge met baby die woning weigerde uit azc Luttelgeest zetten
Met het weigeren van een woning in de gemeente Dijk en Waard, gaf de Eritrese vluchtelinge Betiel T.G. (30) uit het asielzoekerscentrum (azc) in Luttelgeest, al haar rechten op. Ze krijgt geen geld en begeleiding meer van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) en ze heeft geen ziektekostenverzekering meer. Als het aan het COA ligt, wordt ze nu ook uit het azc gezet. Mét haar zoontje van 7,5 maand oud. "Alstublieft, help me."
De vrouw moest zich vrijdag melden in de rechtbank, waar het COA toestemming vroeg om haar op straat te zetten.
Aangeboden huis afgewezen
In juli vorig jaar kreeg ze een appartement in Heerhugowaard aangeboden van 51 vierkante meter groot met een berging van 5 vierkante meter en een tuin. De woning heeft een woonkamer met open keuken en twee slaapkamers en ligt op een ruime kilometer van het centrum. Het is bovendien in de buurt van Heemskerk, waar de vader van haar zoontje woont. De vrouw had daar om gevraagd.
Een passende woning, vond het COA. Zeker in deze tijden van krapte op de woningmarkt. "Het had een mooi startpunt voor haar kunnen zijn." Maar ze was het daar niet mee eens. Zij vond de woning te klein en de open keuken te onveilig voor haar zoontje. ‘‘Hij kan hier amper vrij bewegen als hij straks wat groter is.’’
Duidelijke consequenties
In meerdere gesprekken werd de vluchtelinge uitgelegd wat de consequenties waren van haar weigering. Geen plek meer in het azc, geen hulp en begeleiding meer van het COA, geen geld. "De zorg van het COA houdt een keer op", zei een van de advocaten van die organisatie. Maar ze bleef weigeren.
En nu zit ze met de gebakken peren, realiseert ze zich. "Ik heb er spijt van dat ik die woning niet heb genomen. Ik had me er gewoon iets anders bij voorgesteld. Nu gaat het heel slecht met mij, niemand kan me meer helpen."
Veiligheid van de baby
Zonder baby was deze zaak heel eenvoudig, legde de rechter haar uit. "Dan had het COA u gewoon uit het azc mogen zetten, want dat zijn de regels en u wist daarvan. Maar uw baby moet veilig zijn. En dat is hij niet als hij met u op straat komt te staan." Bij de vader van haar zoontje intrekken is geen optie, benadrukte ze. "En mijn kind kan daar ook niet naar toe zonder mij. Ik kan nog geen vijf minuten zonder hem", zei ze, terwijl ze het jochie in de rechtszaal de borst gaf.
Volgens de advocaten van het COA wordt het welzijn van hem nauwlettend in de gaten gehouden, ook als de moeder het azc verlaat. "Ze heeft haar eigen rechten opgegeven door de weigering, maar niet die van het kind."
De vrouw smeekte de rechter om haar te helpen. "Ik ben heel dankbaar voor wat het COA allemaal voor mij heeft gedaan, maar het huis was echt te klein om mijn kind in te laten opgroeien. Ik sta nu machteloos. Alstublieft, help me."
De rechter doet over twee weken uitspraak.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Eerste nachtvorst verraste Zeewolde, 'het was ineens verschrikkelijk glad'
FLEVOLAND • Do 21 november • Donderdag 21 novemberDe eerste nachtvorst heeft de gemeente Zeewolde verrast. Volgens een woordvoerder was het donderdagochtend "ineens zo verschrikkelijk glad." Sensoren in de weg geven automatisch informatie door aan he...
-
Nieuwsoverzicht 21/11 | Almere 'hoofdstad kindermishandeling' • Veel geld gevonden in vliegtuig
FLEVOLAND • Do 21 november • Donderdag 21 novemberGoedenavond. Elke doordeweekse dag rond 19.00 uur informeren we je met dit nieuwsoverzicht over het belangrijkste en opvallendste nieuws van de dag. Met vandaag: • Nog steeds veel meldingen van kinder...
-
Moestuin voor eenzamen en alcoholvrije cocktailavond: dit zijn de 'Beste ideeën van Dronten'
DRONTEN • Do 21 november • Donderdag 21 novemberElk jaar roept de gemeente Dronten inwoners op om 'het beste idee van Dronten' te verzinnen: een idee dat het makkelijker moet maken voor mensen met een laag inkomen om mee te doen met de maatschappij...