Gemeente Almere moet beter verklaren waarom mensen met urgentie een huis krijgen

ALMERE • Zo 21 januari 2024 | 11:25 • Zondag 21 januari 2024 | 11:25

Woonruimte in Almere wordt volgens de regels die daarvoor gelden verdeeld. Wel is de manier waarop dit gebeurt ondoorzichtig. De Rekenkamer komt tot die conclusie na onderzoek van woonruimteverdeling in de stad.

Almeerders moeten lang wachten op een sociale huurwoning en er zijn meer zoekers dan dat er woningen beschikbaar zijn. Bovendien hebben veel groepen voorrang bij het verkrijgen van een huis. Dit zijn bijvoorbeeld mensen die weg moeten uit een onveilige situatie thuis of statushoudende vluchtelingen.

Op de openbare website woningnet.nl kunnen Almeerders zien op welke grond een woning aan iemand is toegewezen. Dit kan zijn door loting, door de plaats op de wachtlijst of via 'directe bemiddeling'. Dit laatste is hetzelfde als 'urgentie'.

Persoonlijke informatie is geheim
Om privacyredenen wordt niet per geval uitgelegd waarom een huis via urgentie is vergeven. De hele buurt zou dan namelijk de persoonlijke omstandigheden van de nieuwe bewoner kennen. Maar juist omdat niet duidelijk is wat de redenen zijn waarom iemand een woning krijgt toegewezen, ontstaat onbegrip bij inwoners van Almere, zo concludeert de Rekenkamer.

Het advies aan de gemeente is dan ook om meer duidelijkheid te geven over de manier waarop woningen in de stad verdeeld worden. Helderheid is nodig voor vertrouwen in overheidsbeslissingen, zeggen de onderzoekers. Burgers krijgen dat vertrouwen makkelijker als ze goed begrijpen hoe die beslissingen tot stand zijn gekomen.

Cijfers bekend maken
De Rekenkamer vindt dat de gemeente regelmatig inzicht moet geven in het gebruik van urgentieverlening, zonder daarbij persoonlijke informatie openbaar te maken. Dat zou kunnen door één of twee keer per jaar cijfers te delen over welke soorten urgentie-aanvragen er zijn binnengekomen én op welke manier met die aanvragen is omgegaan.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel