AI visualiseert plannen voor randmeren Flevoland

FLEVOLAND • Do 18 januari 2024 | 6:15 • Donderdag 18 januari 2024 | 6:15

Hoe kan het water rondom Flevoland het beste benut worden? En wat moet er met de oevers gebeuren? Daar ging het woensdagavond in de Kunstlinie in Almere over. Eén van de ideeën is om een speciaal eiland aan te leggen dat vol staat met speeltoestellen waar zowel jong als oud kan spelen.  

Het was de laatste van zeven bijeenkomsten om na te denken over hoe het water rondom Flevoland er de komende tien jaar uit komt te zien. Eerder waren er al sessies in andere dorpen en steden die grenzen aan de randmeren zoals Harderwijk, Huizen en Dronten. In totaal werden daar 290 ideeën opgehaald. 

Grote en kleine ideeën
Iedereen was welkom, zowel ondernemers, inwoners als maatschappelijke organisaties. "We hebben grote en kleine ideeën gehoord, op allerlei terreinen," vertelt Rita Braam van Gebiedscoöperatie Gastvrije Randmeren. "Voor natuur, watersport, recreatie en het landschap. Het ging van een klein idee als 'kunnen we een plek krijgen om te suppen' naar grote ideeën als 'kunnen we niet weer van een stukje Flevoland zee maken'."

Flevoland telt 14 randmeren. De plannen gaan over de randmeren 2 tot en met 9.

Tentoonstelling
Alle ideeën worden nu eerst verwerkt in een tentoonstelling. Bezoekers van de tentoonstelling en specifiek toeristen, wordt ook weer gevraagd om een reactie. Uiteindelijk komt daar een visie uit voor het gebied. Deze wordt dan weer aangeboden aan gemeentes, de provincies en de waterschappen.

Braam geeft ook aan dat er mensen zijn die willen dat er niks verandert. "Maar er zijn ook nieuwe vragen waar we een antwoord voor nodig hebben. Als voorbeeld: de afgelopen weken was er sprake van erg hoog water. Er zitten echt wel ideeën tussen die kunnen helpen om dat hoog water tegen te gaan."

Eén van de bezoekers geeft aan dat hij als zeiler veel last heeft van de waterplanten. Hij zou graag zien dat daar een goede oplossing voor komt, maar stelt ook voor om ervoor te zorgen dat de diepte van het water meer gelijkgetrokken wordt. 

Mooi water
Een eigenaar van een watersportbedrijf komt vooral om te kijken of er nog plekken zijn waar hij zijn bedrijf kan uitbreiden. "Ik vind dat we mooi water hebben en dat is nog niet zo bekend in Nederland. Daar zou wel wat meer aandacht voor mogen komen." Een mevrouw die namens de vissersbond aanwezig is wil juist meer ondiepe oevers. Want dat is goed voor de vissen en de biodiversiteit.  

Een aantal ingebrachte ideeën zijn door middel van artificiële intelligentie (AI) gevisualiseerd.

Een moerasachtige tuin

Een eilandenkunstroute

Een onderwatertunnel voor dieren

Iedereen die nog nieuwe ideeën wil inbrengen kan dat deze week nog doen via de website. Daar zijn ook alle ingebrachte ideeën te vinden. 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel