1 miljoen euro voor Bevrijdingsfestivals, organisatie Almere is opgelucht

ALMERE • Za 13 januari 2024 | 13:30 • Zaterdag 13 januari 2024 | 13:30

Het kabinet heeft een miljoen euro vrijgemaakt voor de Bevrijdingsfestivals in Nederland. Door het slechte weer werd afgelopen jaar minder omzet gedraaid en hierdoor kwam het bestaan van de festivals op 5 mei in gevaar.

De gemeente Roermond stuurde daarom een brief naar de minister-president, waarin om geld werd gevraagd voor de veertien officiële Bevrijdingsfestivals. De gemeente Almere ondertekende deze brief.

Organisator van het Flevolandse Bevrijdingsfestival in Almere Barry Bouquet zegt erg blij te zijn met dit besluit. Toch heeft Almere het geld wat minder hard nodig dan Bevrijdingsfestivals in andere provincies. Volgens Bouquet staat het festival er financieel beter voor, omdat de organisatie minder leunt op de omzet die horecagelegenheden maken.

"Dit besluit is voor ons minder urgent dan in andere steden, maar toch zou het anders wel een spannend jaar zijn geworden", zegt Bouquet. De miljoen euro van de landelijke overheid is volgens hem voor dit jaar dan ook voldoende. Hoeveel er precies naar het bevrijdingsfestival in Almere gaat is niet bekend.

'Bevrijdingsfestivals zijn belangrijk'
Bouquet vindt het vooral fijn dat de overheid het grote belang van de Bevrijdingsfestivals erkent, zo wordt duidelijk uit een brief van de regering. "Het kabinet vindt het belangrijk dat er nu en in de toekomst op 5 mei kan worden stilgestaan bij de waarden van vrijheid en democratie en dat we op een laagdrempelige wijze kunnen vieren dat we in vrijheid leven", staat in de brief. De Bevrijdingsfestivals die ons land kent zijn volgens de regering een belangrijk onderdeel van de viering van de nationale feestdag en het kabinet ziet dus in dat de huidige opzet van de festivals momenteel onder druk staat.

Het miljoen is bedoeld voor dit jaar. Er worden volgens Bouquet nog gesprekken gevoerd over komende jaren.

bevrijdingsvuur

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel