Toekomst bevrijdingsfestivals in gevaar, Almere vraagt geld van Rijk

ALMERE • Wo 13 december 2023 | 14:03 • Woensdag 13 december 2023 | 14:03

De gemeente Almere wil dat demissionair premier Mark Rutte geld vrijmaakt voor bevrijdingsfestivals. Gemeente Roermond heeft daarover een brief aan de premier gestuurd en die is ook door Almere ondertekend. De festivalorganisaties zitten sinds de coronacrisis in de financiële problemen.

In de brief wordt om 1 miljoen euro euro gevraagd. Het geld dat wordt vrijgemaakt moet in een garantiefonds komen. De Tweede Kamer steunde eerder een voorstel om het fonds er voor het eind van het jaar te laten komen.

Financiële problemen
Dit jaar trokken de festivals al aan de bel bij de minister-president. De meeste van de veertien gratis bevrijdingsfestivals hebben te maken met tekorten. Ook hebben enkele organisaties door het slechte weer dit jaar verlies gedraaid.

Gemeenten en provincies financieren de festivals deels, maar de steun van de overheid is belangrijk om de toekomst ervan te waarborgen, aldus de stichtingen. De evenementen staan op 'omvallen' zeggen ze. Zo zijn reserves uitgeput en de kosten flink gestegen.

Verzekeren
Het benodigde geld wordt gebruikt om de festivals te verzekeren tegen slecht weer. In de brief wordt ook gevraagd om te kijken hoe de evenementen ook in de toekomst veilig gesteld kunnen worden.

De brief is in ieder geval ook ondertekend door de gemeente Den Haag.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel