Merel (9) is uitzonderlijk hoogbegaafd maar kan niet naar school

LELYSTAD • Wo 20 december 2023 | 5:11 • Woensdag 20 december 2023 | 5:11

Uitzonderlijk hoogbegaafd zijn klinkt als een lot uit de loterij, maar dat is het voor Merel de Bres (9) uit Lelystad niet. Voor haar betekent het dat er geen school is die haar passend onderwijs kan bieden. Daarom zit ze al 1,5 jaar thuis.

Er zijn gewoon slimme kinderen, hoogbegaafde kinderen en dan zijn er ook nog uitzonderlijk hoogbegaafde kinderen, zoals Merel de Bres uit Lelystad. Volgens haar moeder Goma de Bres heeft ze een geschat IQ van 160.

De Bres: "Ter vergelijking; een kind met gemiddelde intelligentie doet 8 jaar over de lesstof van de basisschool, hoogbegaafde kinderen kunnen dat vaak in 4 jaar. Merel was in 2 jaar klaar."

Niet op niveau
Ze volgde groep 3 en 4 op een school voor hoogbegaafde kinderen in Dronten maar kon daar geen aansluiting vinden bij leeftijdsgenoten. Ze werd er ook gepest. Ook was daar niet het juiste onderwijs voor haar niveau.

Het probleem is dat ze de lesstof van de basisschool al heeft afgerond maar eigenlijk te jong is voor een vervolgopleiding. Het gevoel dat ze nergens terecht kan is zwaar voor Merel en uit zich volgens haar moeder in suïcidale gedachten.

Na lang zoeken vond ze wel passend onderwijs voor Merel maar dat is in de particuliere sector en buiten Flevoland. "Ik heb geen 25.000 euro per jaar om dat te bekostigen. En dan zit je ook nog met reiskosten."


Hulp
Dinsdagavond sprak de moeder van Merel in bij de gemeenteraadsvergadering van Lelystad in de hoop dat ze haar kunnen helpen met de bekostiging van de particuliere school. De gemeente is niet verplicht om aan alle inwoners passend onderwijs te bieden, de scholen en het samenwerkingsverband zijn hier verantwoordelijk voor.

Wethouder Dennis Grimbergen gaat over onderwijs in Lelystad. Hij zei na het inspreken al op de hoogte te zijn van de situatie en in gesprek te willen gaan. Hij gaf daarbij ook gelijk aan dat het binnen de kaders van de wet ingewikkeld is. Ondanks dat wil hij zich 'maximaal inspannen' om te zoeken naar een oplossing.

Regelingen
Kinderen met een beperking kunnen aanspraak maken op verschillende regelingen, een persoonsgebonden budget of bijvoorbeeld leerlingenvervoer. De Bres probeerde dat aan te vragen maar werd afgewezen: "Dan krijg je een formulier met vragen als 'kan je kind zichzelf aankleden of kan ze zelf naar het toilet. En dan vul je ja in en dan heb je er geen recht op."

Soms gaat Merel nu met haar moeder mee om de HBO colleges te volgen. "Dan is ze ook nog de beste van de klas, tot frustratie van sommige medestudenten."

Talen leren
Toch zou Merel liever gewoon naar school gaan: "Ik zou graag meer vriendjes en vriendinnetjes willen maken. En alle talen willen leren. Niet dat ik taal nou zo leuk vind maar dat lijkt mij wel heel handig. Dan kan ik films in andere talen kijken of boeken in andere talen lezen." Ze heeft zichzelf wel al Engels aangeleerd.

Ze is niet echt blij dat ze zo slim is. "Vaak vind ik het moeilijk, ik heb bij de meeste mensen het gevoel dat ze me niet begrijpen. Wat waarschijnlijk ook zo is." Soms test ze bij andere kinderen uit of ze haar begrijpen door bepaalde woorden te gebruiken. "Zoals met bepaalde grapjes, maar dan kijken ze zo van 'wat bedoel je nou weer."

Lees ook: Leerlingen blijven steeds vaker weg van school: Lelystad zet huisbezoek in

YouTuber worden
Als ze de vraag krijgt wat ze later wil worden is ze even net als andere kinderen: "YouTuber worden, en met paarden omgaan en katten." Echter, om andere opties open te houden, moet ze wel een diploma halen.

De Bres blijft hoopvol over de situatie van haar dochter: "Er zijn mogelijkheden. Ik hoop eigenlijk dat iemand opstaat en zegt: laten we dat gewoon doen. Ze heeft zoveel potentie."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel