Leerlingen blijven steeds vaker weg van school: Lelystad zet huisbezoek in

LELYSTAD • Do 14 december 2023 | 16:05 • Donderdag 14 december 2023 | 16:05

De gemeente Lelystad gaat huisbezoeken inzetten als extra maatregel tegen het schoolverzuim. Als leerlingen zich langere tijd niet laten zien op school kan de gemeente dan langskomen. Dat is nodig omdat leerlingen steeds vaker afwezig zijn.

Uit het jaarverslag leerplicht van de gemeente blijkt dat het aantal verzuimmeldingen in vergelijking met vorig jaar met 75 gestegen is naar 527. Het gaat om meldingen van basisscholen, middelbare scholen en middelbaar beroepsonderwijs.

Uniek
Alle kinderen vanaf 5 jaar zijn leerplichtig tot hun 16de jaar, de gemeente is verantwoordelijk voor de handhaving van de leerplicht. De inzet van huisbezoeken is volgens de gemeente uniek in Nederland.

De stijging van het aantal verzuimmeldingen zou een effect zijn van de coronacrisis. Dit komt vooral doordat de mentale gezondheid van jongeren achteruit is gegaan.

Luxe verzuim
Van de 527 verzuimmeldingen die zijn gedaan vallen 38 meldingen onder 'luxe verzuim'. Dat betekent dat ouders kinderen niet naar school laten gaan om bijvoorbeeld op vakantie te gaan.

In 29 gevallen gaat het om absoluut verzuim, dat wil zeggen dat iemand onder de 18 jaar helemaal niet is ingeschreven bij een school. Vorig jaar ging dat nog om 19 gevallen.

Thuis onderwijs
Volgens verantwoordelijk wethouder Dennis Grimbergen volgen dat soort kinderen thuisonderwijs: "Ouders doen dat bijvoorbeeld als een kind niet past in het systeem of ouders hebben een speciale overtuiging waardoor kinderen niet in regulier onderwijs kunnen participeren."

Ouders moeten bij thuisonderwijs een vrijstelling voor hun kind aanvragen, maar daarna heeft de gemeente weinig bevoegdheden. "Natuurlijk proberen we contact te onderhouden met ouders maar verder heeft de gemeente daar weinig invloed op."

De gemeente gaat vooral inzetten op preventie van verzuim. Er is daar eerder dit jaar al specifiek iemand voor aangenomen. Die gaat bijvoorbeeld op scholen langs om informatie te geven en contacten te onderhouden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel