Waarschijnlijk verband tussen explosies, sluiten van woningen 'opmerkelijk'

ALMERE • Ma 18 december 2023 | 20:11 • Maandag 18 december 2023 | 20:11

De twee explosies die dit weekend plaatsvonden voor twee woningen in Almere, hebben waarschijnlijk met elkaar te maken. Dat heeft het Openbaar Ministerie aan burgemeester Hein van der Loo laten weten. Dat schrijft hij in een brief aan de gemeenteraad.

Wat het verband tussen de explosies precies is, maakt Van der Loo niet duidelijk. Ook het OM zegt daar niets over, in verband met het lopend onderzoek.

Wel schrijft de burgemeester dat hij 'bevoegdheden waar mogelijk inzet om de openbare orde te herstellen en zo barrières op te werpen om herhaling te voorkomen'.

Sluiten woningen 'opmerkelijk'
Eén van die barrières is het sluiten van de woningen. De bewoners mogen minstens twee weken niet hun eigen huis in. Dat moet een tweede explosie voorkomen, en zo de buurt geruststellen. Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat de bewoners ergens anders onderdak hebben gevonden.

Volgens criminoloog Jasper van der Kemp is het opmerkelijk dat de burgemeester twee keer zo'n ingrijpende maatregel treft in één weekend. Dat zou te maken kunnen hebben met de onrust in de buurt, of signalen van de politie dat er nog een explosie plaats kan gaan vinden, zegt hij. "Maar het kan ook zijn dat de burgemeester snel wil laten zien dat hij de angel uit het conflict haalt."

Van der Loo neemt de maatregel dan ook niet voor niets. "De veiligheid van de buurt staat bij mij voorop. Voor omwonenden, en voor de bewoners van het pand zelf. Daarom heb ik besloten deze maatregel te nemen", aldus de Almeerse burgermeester.

Geen rode draad
Volgens de politie komen explosies zoals die van dit weekend steeds vaker in Nederland voor. Het is moeilijk om een rode draad te vinden. Vaak worden ze gepleegd door jonge jongens, in opdracht van iemand anders.

Criminoloog Van der Kemp is niet verbaasd dat er dit weekend twee explosies waren in dezelfde stad. "We zien dat er in veel middelgrote steden explosies plaatsvinden. Dat is echt niet alleen maar aan de vier grote steden meer voorbehouden. In die zin is dit niet heel opvallend."

Bijlages

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel