'Rijk moet voorzieningen Flevoland garanderen'
Het Rijk moet garanderen dat Flevoland eerst extra voorzieningen krijgt op het gebied van zorg, welzijn, onderwijs en cultuur, voordat er hier plaats komt voor nieuwe initiatieven op het gebied van woningbouw, bedrijven of energie. Dat vindt een ruime meerderheid van Provinciale Staten.
De Staten spraken woensdag over het zogeheten 'Ruimtelijk Voorstel'. Daarin staat hoe de provincie tot 2030 en tot 2050 zich kan ontwikkelen en wat hiervoor nodig is. Het huidige kabinet wil van alle provincies zo'n plan.
In het voorstel vragen de provincie, de zes gemeenten en het waterschap samen al om onder meer universitair onderwijs, goede bereikbaarheid, een robuust stroomnet en ruimte voor de landbouw en natuur.
Sociale voorzieningen
Toch zijn veel fracties nog niet tevreden over het verlanglijstje. PvdA, BBB, CDA, ChristenUnie en GroenLinks stellen dat steviger moet worden opgeschreven dat Flevoland zonder steun van het Rijk niet in staat is om de zorg en sociale voorzieningen op het juiste niveau te brengen.
Volgens VVD-gedeputeerde Jan de Reus staat die oproep al in het voorstel, dat binnenkort bij het Rijk wordt ingediend. De motie was volgens hem overbodig. Op de VVD na steunden alle fracties de motie.
Landbouwgrond
De BBB hamerde erop dat toch vooral voorzichtig moet worden omgegaan met het opgeven van kostbare landbouwgrond voor andere bestemmingen.
De partij wilde met steun van CDA en JA21 aanvankelijk dat grond voor landbouw gereserveerd zou blijven. Wel kan woningbouw een reden zijn om grond toch een andere bestemming te geven. De BBB sprak van een top-3 van belangrijkste bestemmingen.
Gedeputeerde De Reus beloofde dat deze wens in het Ruimtelijk Voorstel wordt overgenomen. Hij voegde toe dat de provincie nu al heel voorzichtig is met het herbestemmen van landbouwgrond.
De Reus noemde Dronten als voorbeeld: daar wil de gemeente voor uitbreidingsplannen meer landbouwgrond opofferen als de provincie lief is. Uiteindelijk trok de BBB de motie in.
Ketelbrug
BBB, ChristenUnie en CDA kregen steun voor een motie, die opriep om de Ketelbrug apart in het voorstel te benoemen. Hoewel de brug op termijn mogelijk wordt vervangen als de Lelylijn-spoorverbinding door zou gaan, willen de Staten dat het Rijk weet dat Flevoland zelf onvoldoende geld heeft om de Ketelbrug te vervangen.
Op initiatief van de de ChristenUnie wordt de Maritieme Campus op Urk ook apart genoemd in het hoofdstuk onderwijs van het Ruimtelijk Voorstel. De Staten willen dat de provincie de toekomst van opleiding nadrukkelijk met het Rijk bespreekt.
Gedeputeerde De Reus erkende dat de campus nog niet in het voorstel stond.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Moeder (36) na dood baby Storm weer op vrije voeten
LELYSTAD • Vr 15 november • Vrijdag 15 novemberDe 36-jarige Anita R. uit Lelystad is sinds 20 september weer op vrije voeten. Dat werd vrijdag bekend tijdens een inleidende rechtszitting rond de dood van haar vijf maanden oude baby Storm. Ze vond...
-
Opblaasbioscoop op schoolplein voor kinderen in arme gezinnen
ALMERE • Vr 15 november • Vrijdag 15 novemberEen grote, felgekleurde opblaastent verrees vrijdag op het schoolplein van basisschool De Architect in Almere Buiten. Binnen is het pikkedonker, behalve het licht van een grote filmprojector. Het gaat...
-
Nieuwsoverzicht 15/11 | Vrouwen Urk afhankelijk • Uitdaging bij overnemen boerderijen
FLEVOLAND • Vr 15 november • Vrijdag 15 novemberGoedenavond. Elke doordeweekse dag rond 19.00 uur informeren we je met dit nieuwsoverzicht over het belangrijkste en opvallendste nieuws van de dag. Met vandaag: • Relatief weinig vrouwen op Urk finan...