Een technische universiteit en extra spoorlijnen, Flevoland komt met wensenlijst
Een technische universiteit, meer zorgvoorzieningen, extra spoorlijnen en sneller geld van het Rijk voor de groei van Flevoland. Dat zijn enkele wensen voor de komende tientallen jaren, die de provincie, de zes gemeenten en het waterschap indienen bij het Rijk. Ze doen dit in het zogeheten 'Ruimtelijk Voorstel', waarover Provinciale Staten woensdag een besluit nemen.
Begin dit jaar heeft het kabinet alle twaalf provincies gevraagd om voor januari aan te geven wat er tot 2030 en vervolgens tot 2050 in hun gebied moet gebeuren en mogelijk is. Het Rijk beoordeelt de voorstellen en bundelt ze in de Nationale Omgevingsvisie, een plan hoe heel Nederland zich moet ontwikkelen.
De provincie Flevoland heeft de zes gemeenten en het Waterschap Zuiderzeeland om hun mening gevraagd. Die is verwerkt in een eindvoorstel, waarover de Staten woensdag stemmen. Het voorstel is een verlanglijst geworden met wensen op het gebied van vitale steden en dorpen, de economie, en de natuur en waterhuishouding.
Niet alleen stenen
Almere en Lelystad hebben eerder aangeboden om 40.000 huizen te bouwen. Urk wil graag apart aandacht voor de eigen groei. Maar het moet niet bij stenen blijven, er zijn ook voorzieningen nodig om de samenleving vitaal en leefbaar te houden.
Zo willen de provincie en gemeenten extra aandacht voor het op peil houden van de gezondheidszorg. Een extra impuls is nodig om het tekort aan huisartsen terug te dringen. Ook moet het Rijk helpen met zorgvoorzieningen voor ouderen en hulpbehoevenden, omdat Flevoland straks sneller vergrijst.
Versterking onderwijs
Almere, Lelystad en Dronten dringen aan op uitbreiding van het onderwijs. Niet alleen mbo en hbo, maar Almere wil ook een technische universiteit. Lelystad en Dronten willen dat Wageningen Universiteit in Flevoland definitief de Boerderij van de Toekomst vestigt en daarmee het landbouwonderwijs versterkt. Lelystad wil dat de overheid, het onderwijs, en ondernemers nog meer samenwerken en dit vastleggen in een nieuw convenant.
Stroom en wegen
De uitbreiding van het stroomnet moet snel worden geregeld. De provincie en de gemeenten hebben het kabinet daarom vorige week al gevraagd om van Flevoland een proefgebied te maken voor snellere regelgeving. Vooral Almere is bezorgd dat de bouwplannen in de knel komen als huizen niet op het stroomnet kunnen worden aangesloten.
Minstens zo belangrijk is dat Flevoland goed bereikbaar blijft. Via de weg door de A6, A27 en N50 te verbreden. En via het spoor met de aanleg van de IJmeerverbinding naar Amsterdam, de Lelylijn naar het Noorden en via de Stichtse Lijn naar Utrecht. Hierover moeten nu eens harde afspraken worden gemaakt.
Duidelijkheid eist Flevoland ook over de opening van Lelystad Airport voor groot vliegverkeer en de plannen voor een nieuwe kazerne. In het geval van de kazerne wil vooral Zeewolde antwoord. Alleen onder de juiste voorwaarden willen provincie en gemeenten aan de projecten meewerken.
Landbouw en natuur
Flevoland is vooral een landbouwprovincie en moet dat ook blijven. Maar de provincie wil dat de landbouw overschakelt naar duurzame landbouw. Dronten vindt dat de overheid duidelijker moet zijn hoe de verduurzaming er in de praktijk uit moet zien en waar de landbouw in elk geval behouden moet blijven.
Het waterschap merkt hierover op dat door bodemdaling bepaalde gebieden straks niet meer geschikt zijn voor landbouw. Het Rijk moet zich hiermee bemoeien en open staan voor experimenten en maatwerkafspraken op het gebied van landbouw en waterbeheer.
Flevoland vraagt in elk geval duidelijkheid over de gevolgen van de mogelijke stijging van het waterpeil van het IJsselmeer voor onze dijken. Het waterschap wil dat nader wordt onderzocht waar bij extreme regenval het water in de polders kan worden opgeslagen. Tegelijk wil de provincie de deur open houden voor buitendijkse woningbouw.
De centen
Voor alle voorstellen, maar met name voor de groeigemeenten geldt: het Rijk moet sneller met geld over de brug komen. Nu krijgen gemeenten rijksbijdragen die zijn gebaseerd op het aantal inwoners van twee jaar geleden. Flevoland vraagt juist om groeiplannen twee jaar vooraf te financieren, omdat de ontwikkelkosten vaker toenemen. Deze methode is eerder al gebruikt bij Vinex-woonwijken.
Provinciale Staten
Naar verwachting komen Provinciale Staten woensdag nog met diverse aanpassingen en aanscherpingen van het Ruimtelijk Voorstel, voordat dit naar het Rijk wordt gestuurd. Zo gaf de BBB onlangs tijdens een commissievergadering aan dat het opgeven van landbouwgrond vanwege bodemdaling, zoals het waterschap stelt, voor die fractie onbespreekbaar is.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Politieonderzoek en straat afgezet na beroving in Almere Poort
ALMERE • Vr 15 november • Vrijdag 15 novemberDe politie heeft vrijdag aan het begin van de avond in Almere Poort delen van de Poseidonsingel en de Odysseestraat afgezet. Dat gebeurde vanwege een onderzoek na een beroving op de Marinaweg. Die von...
-
Taakstraf voor drie mannen die oogkassen van man braken: 'Er knapte iets in me'
ALMERE • Vr 15 november • Vrijdag 15 novemberDrie Almeerse mannen zijn veroordeeld tot een taakstraf van 240 uur voor het toebrengen van zwaar letsel, nadat ze de oogkassen van de ex-vriend van de moeder van twee van hen braken. Naast een taakst...
-
Moeder (36) na dood baby Storm weer op vrije voeten
LELYSTAD • Vr 15 november • Vrijdag 15 novemberDe 36-jarige Anita R. uit Lelystad is sinds 20 september weer op vrije voeten. Dat werd vrijdag bekend tijdens een inleidende rechtszitting rond de dood van haar vijf maanden oude baby Storm. Ze vond...