Waterbuffels meegenomen door curator: boer verzet zich en plaatst betonblokken
De 240 waterbuffels van een buffelboerderij in Zeewolde zijn dinsdag meegenomen door een curator. Dat bleek donderdag tijdens een kort geding in de rechtbank van Lelystad. Daar werd bepaald dat de curator dit terecht heeft gedaan en dat hij ze nu mag verkopen. De buffelboer is eerder dit jaar failliet verklaard waardoor er beslag is gelegd op de dieren.
Tijdens de zitting werd duidelijk wat er zich dinsdag bij de boerderij van de man afspeelde. Daar waren betonblokken en vrachtwagens te zien.
De boer heeft zich blijkbaar flink verzet tegen het meenemen van de buffels. Hij had onder andere betonblokken voor de toegang naar de boerderij gelegd zodat het veevervoer er niet langs kon. De curator moest daardoor eerst toestemming krijgen van de rechtbank om de dieren met dwang en onder begeleiding van de politie mee te nemen. Er was al eerder een conflict over het eigendom van de dieren. Toen het faillissement in zicht kwam, verkocht de boer de dieren via een schijnconstructie aan een Groninger. Uiteindelijk wilde de Groninger de dieren ook echt hebben en dat leidde tot een rechtszaak.
Dode kalfjes
De kudde werd door Buffel Mania in Zeewolde gehouden voor de melk, daar wordt bijvoorbeeld mozzarella van gemaakt. Volgens de curator konden niet alle dieren worden meegenomen, een aantal kalfjes was te klein en een paar dieren waren er slecht aan toe. Volgens hem was de stal niet goed onderhouden en lagen er ook meerdere dode kalfjes op het terrein.
Blauwtong
Omroep Flevoland heeft op verzoek van de boer zelf met hem aan zijn keukentafel gesproken, maar hij weigerde een interview op camera. Wel legde hij uit dat er sprake was van blauwtong bij de waterbuffels. Dat zou de zeven dode dieren binnen 24 uur verklaren, die door hem langs de weg onder een zeil waren gelegd om opgehaald te worden. Volgens de curator klopt dit niet, en ook de NVWA laat weten geen melding van blauwtong te hebben gekregen bij het bedrijf.
Ook beweerde de boer zelf de waterbuffels op 10 november te hebben gekocht na de beslaglegging, en dat weghalen van de dieren onrechtmatig zou zijn. Hij kon echter geen koopcontract laten zien om zijn bewering te ondersteunen.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Omleiding stuurt fietsers in Swifterbant de sloot in
SWIFTERBANT • Wo 5 februari • Woensdag 05 februariEen fietsomleiding in Swifterbant zorgt bij fietsers voor veel verwarring. Omdat er werkzaamheden zijn op het industrieterrein, moeten mensen via een alternatieve route het fietspad bij de Dronterringweg...
-
Deze flitspaal leverde vorig jaar de meeste boetes op
FLEVOLAND • Wo 5 februari • Woensdag 05 februariDe flitspaal op de Larserdreef in Lelystad leverde vorig jaar opnieuw de meeste boetes op. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Justitieel Incassobureau. De paal die staat in de richting van het centrum...
-
'Fraudegevoelig pasje' voor recyclingperrons roept vragen op
ALMERE • Wo 5 februari • Woensdag 05 februariInwoners van Almere hebben recent een brief van de gemeente ontvangen met daarin een papieren toegangspas voor de drie recyclingperrons in de stad. De keuze voor een papieren toegangspas roept vragen...