Groninger boer eist honderden buffels uit Zeewolde op

ZEEWOLDE • Di 16 mei 2023 | 16:58 • Dinsdag 16 mei 2023 | 16:58

Een agrariër uit het Groningse Niebert wil dat een melkveehouder uit Zeewolde 347 waterbuffels aan hem afstaat. Hij heeft al beslag laten leggen op een deel van de dieren die hij vorig jaar oktober kocht. De Zeewoldense boer weigert ze mee te geven, omdat de koop volgens hem een schijnconstructie was om te voorkomen dat er beslag zou worden gelegd op de dieren. En daar zou de Groninger willens en wetens aan hebben meegewerkt.

De veehouder uit Zeewolde liet dinsdag in de Lelystadse rechtbank weten dat hij inderdaad een koopcontract voor de buffels heeft getekend met de Groninger. Hij zegt dat hij dat deed om zijn zoon te helpen, die met zijn bedrijf Buffel Mania eigenlijk de eigenaar was van de kudde en in de problemen was geraakt.

Een bedrijf uit Lelystad had namelijk ‘ten onrechte’ beslag gelegd op de buffels die hij daar had gestald. Om te voorkomen dat er ook beslag werd gelegd op de 347 dieren die in Zeewolde stonden, schoot Van der Veen te hulp. "Hij zou ze tijdelijk opkopen, zodat deze buffels buiten het juridische conflict zouden blijven", zei de jonge eigenaar van Buffel Mania in de rechtszaal.

Dat beslag in Lelystad hakte er immers behoorlijk in bij hem en zijn vrouw. "We mochten plotseling niet meer bij de dieren komen om ze te voeren en verzorgen. Daardoor zijn er zeven kalfjes doodgegaan. We wilden een nieuw drama voorkomen en daar wilde Van der Veen ons wel bij helpen."

Nepovereenkomst
De verkoop was dus nooit bedoeld als een echte overeenkomst, stelt hij. "Dat kun je ook wel zien aan de prijzen die zijn gerekend voor de buffels. Die lagen veel lager dan de werkelijke waarde." De dieren gingen volgens hem in deze 'nepovereenkomst' voor 400 euro per stuk van de hand, terwijl de marktwaarde ruim 3.000 euro zou zijn.

De Groninger boer heeft volgens hem zijn koopsom ook al lang en breed weer terugverdiend met de verkoop van 314 buffels. "En wij hebben een deel rechtstreeks overgeboekt aan hem."

Daar komt bij dat hij en zijn vader denken dat het koopcontract helemaal niet rechtsgeldig is, omdat het bedrijf van vader daar als verkoper op staat. "Terwijl Buffel Mania in werkelijkheid de eigenaar is van de dieren." Waarom de verkeerde bedrijfsnaam op het contract terecht is gekomen? "Dat is een stomme fout geweest, geen bewuste actie. Het was zo’n hectische periode voor ons", legde de zoon uit.

Zijn Buffel Mania is volgens hem nog altijd de eigenaar van de dieren, die hij ooit kocht in Duitsland. En met hem zijn investeerders, die ook naar de rechtszaal afreisden. Zij vertelden de rechter dat de verkoop echt een schijnconstructie moet zijn geweest en dat ze graag willen dat de buffels in Zeewolde blijven. "Ze worden daar goed verzorgd", zei hun advocaat.

'Mes in de rug'
Maar Van der Veen houdt zijn poot stijf. Voor hem voelt de hele kwestie als 'een mes in zijn rug'. "Wij hebben een gewone koopovereenkomst gesloten, ik wilde hen helpen. Te Winkel en Buffel Mania zouden voor mij voor de buffels zorgen. In ruil mochten zij de opbrengst van de melk houden. Zij hebben zelfs kopers van mij rondgeleid op de boerderij om de dieren te laten zien."

Hij heeft dan ook beslag laten leggen op een deel van de dieren en wil de buffels zo snel mogelijk ophalen. "Ik denk dat zij ze niet kwijt willen, omdat het hun enige bron van inkomsten is", zei hij.

Onbegrijpelijk, vinden de investeerders van Buffel Mania. "Dit is een jong gezin, geef ze een kans. We moeten ze helpen en dat doen we niet door beslag te leggen op hun vee. Dat is ook niet goed voor het dierenwelzijn", zei één van hen. "We moeten gewoon buffeltjes gaan tellen en afrekenen, dát is de oplossing", zei een ander.

De rechter doet over twee weken uitspraak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel