'Bemanning voormalige Urker kotter in goede gezondheid gevonden door Nigeriaanse marine'

URK • Vr 17 november 2023 | 15:42 • Vrijdag 17 november 2023 | 15:42

De tweekoppige bemanning van de voormalige Urker kotter die tot donderdag vermist was voor de kust van Afrika, is in leven en gezond. Hun schip wordt op dit moment naar Nigeria gesleept door een marineschip uit dat land. Dat meldt Omrop Fryslân op basis van een melding van de maritieme politie van Den Helder.

Het kan volgens de Friese regionale omroep nog zo'n veertig uur duren voordat de kotter aankomt in een Nigeriaanse haven. Het blijft daarom voorlopig onduidelijk wat er de afgelopen drie weken aan boord is gebeurd.

Nieuwe thuishaven in Congo
De voormalige Urker garnalenkotter UK-12 werd in augustus verkocht aan een kerkgemeenschap in Congo. De kotter werd daarna door een Nederlandse bemanning naar de nieuwe thuishaven gevaren.

Er waren in eerste instantie drie bemanningsleden aan boord. Twee mannen uit Harlingen, onder wie de schipper en één man uit Zoutkamp. Schipper Henk Visser is in Gambia van boord gegaan, omdat hij ziek werd.

De andere mannen, Corrie Zeilmaker uit Harlingen en Peter van der Molen uit Zoutkamp, gingen daarna met zijn tweeën verder. Vanaf 24 oktober tot deze donderdag waren ze van de radar verdwenen. Toen werd duidelijk dat het schip zich tientallen kilometers ten zuiden van Nigeria bevond. Op dat moment was het onduidelijk hoe het met de twee mannen aan boord ging.

De familie van Zeilmaker en Van der Molen zat tot vandaag in spanning over hun toestand. Zij hebben nog geen direct contact met het tweetal gehad.

Kotter naar Congoleze kerk
De voormalige Urker kotter is in augustus aangekocht door de Kimbanguïstische Kerk uit Congo. Vrouwen van deze kerk hebben er wereldwijd geld voor ingezameld. De aanschaf van het schip had een religieuze reden.

Gelovigen van de Kimbanguïstische Kerk zeggen dat in 2023 alles in de wereld opnieuw zal beginnen. Dat geldt ook voor de voedselvoorziening. De kotter zou daarbij een rol gaan spelen, door de bevolking van vis te voorzien. Het is onduidelijk of de kotter op termijn alsnog naar Congo gebracht kan worden.

We maakten in augustus de volgende reportage over de overdracht aan de Congoleze kerkgemeenschap:

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel