Nieuwe toekomst voor Urker kotter in Congo

URK • Ma 14 augustus 2023 | 7:15 • Maandag 14 augustus 2023 | 7:15

De Urker garnalenkotter UK-12 krijgt een nieuwe toekomst in Congo. Het schip is gekocht door een Afrikaanse kerk en zal voor de kust van Congo op sardientjes gaan vissen. Binnenkort vaart het schip daar naartoe.

Alles aan boord is nu nog afgestemd op het vangen en verwerken van kleine garnalen. Maar die komen voor de kust van Congo-Kinshasa niet voor. De garnalen zijn daar veel groter. Het schip wordt daarom in Congo aangepast om sardientjes te kunnen gaan vangen.

"Ik ken hem als ZK-185", zegt Henk Visser die het schip naar Congo gaat varen. De garnalenkotter is begin jaren 50 gebouwd en had Zoutkamp als thuishaven. Later kwam het in Urker handen. Drie jaar geleden is er een nieuwe dieselmotor in gekomen. Dat was een belangrijke reden om juist deze kotter te kopen. "Zo'n schip gaat wel honderd jaar mee als je 'm goed onderhoudt", weet Visser.

Tegenwind
De West-Afrikaanse kust is voor de schipper geen onbekend terrein. Maar nog nooit is Henk Visser daar met een kleinere vissersboot naartoe gevaren. "De reis gaat zeker een maand duren of misschien wel langer", verwacht hij. Dat hangt onder meer van de weersomstandigheden af. Een groot deel van de reis zal het schip tegenwind hebben. Bij slecht weer blijft het schip in een haven liggen.

De kotter is gekocht door de Kimbanguïstische Kerk. Vrouwen van deze kerk hebben wereldwijd geld ingezameld. Hoeveel er voor het schip is betaald, is niet bekend. Er is afgesproken dat het schip in goede staat en in het groen wordt geleverd. Groen is de huiskleur van de kerk. De nieuwe naam is AFKI, afgeleid van de vrouwenbeweging die de aankoop van het schip mogelijk heeft gemaakt.

Het vertrekpunt van de kotter is niet Urk, maar de Buitenhaven bij Stellendam. Het schip is daar groen geschilderd en aan beide kanten voorzien van de tekst 'Association de Femmes Kimbanguiste AFKI'. Dat is fout geschreven, want er ontbreekt twee keer een 's'. De tekst moet eerst aangepast worden voordat het schip naar Congo-Kinshasa kan vertrekken.

De aanschaf van het schip heeft een religieuze reden. Gelovigen van de Kimbanguïstische Kerk zeggen dat in 2023 alles in de wereld opnieuw zal beginnen. Dat geldt ook voor de voedselvoorziening. De kotter speelt daarbij een rol, door de bevolking van vis te voorzien. De boot uit Urk zal lang niet voldoende zijn. De vrouwen van de kerk blijven doorgaan met geld inzamelen om nog meer vissersboten te kunnen kopen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel