Dit heeft storm Ciarán veroorzaakt in de provincie
Een gezonken boot in het Wolderwijd bij Zeewolde, een losse gevelplaat bij bioscoop Kok Experience in Lelystad, omgewaaide bomen in Emmeloord en een wapperend reclamedoek dat uit voorzorg is weggehaald. Dat zijn de gevolgen van de storm Ciarán die donderdag over Flevoland raasde.
Op de Markerwaarddijk tussen Lelystad en Enkhuizen gold sinds donderdagmiddag een algeheel verbod op vrachtwagens en aanhangers. De provincie Flevoland heeft aan het begin van de avond het verbod opgeheven. Nu geldt weer een inhaalverbod en een maximumsnelheid van 70 kilometer per uur. De maatregel duurt waarschijnlijk tot middernacht.
In Emmeloord waaiden op de Hannie Schaftweg en Marknesserweg bomen om die de weg versperden. De brandweer heeft de wegen weer vrijgemaakt. Windstoten tot 110 km/u
Volgens weerman Robert de Vries konden er bij de storm zware windstoten voorkomen van rond de 80 kilometer per uur in Flevoland en 100 tot 110 kilometer per uur in het IJsselmeergebied.
In dit bericht lees je een aantal tips van de brandweer, Rijkswaterstaat en het KNMI over wat je kunt verwachten bij storm en wat je moet doen bij stormschade.
Het KNMI waarschuwde dat er schade en gevaar kan ontstaan door omvallende bomen en rondvliegende voorwerpen.
Wat betekenen de weercodes?
Code geel betekent dat je alert moet zijn. Er is dan volgens het KNMI kans op ongelukken door het afbreken van takken en rondvliegende voorwerpen zoals dakpannen of tuinmeubels. Ook kan er schade ontstaan aan huizen en gebouwen, bijvoorbeeld aan de daken. Het KNMI adviseert om losse spullen vast te zetten of binnen te halen, zoals tuinmeubels en afvalcontainers.
Bij code oranje geldt het advies om voorbereid te zijn op zeer zware windstoten. Er kan dan grote overlast zijn bij buitenactiviteiten. Ook zijn de windstoten gevaarlijk voor het verkeer, vooral voor vrachtwagens, fietsers, en auto's met een aanhanger of caravan.
Daarnaast is er bij code oranje kans op vertragingen en uitval van het openbaar vervoer. Het KNMI adviseert om bij deze weercode niet het bos in te gaan en alleen het water op te gaan als dat echt nodig is.
Langzamer verkeer
Ook op de weg moet je rekening houden met langzamer rijdend verkeer, zegt Rijkswaterstaat. Slechte weersomstandigheden veroorzaken altijd meer files, doordat weggebruikers meer afstand houden tot hun voorligger. "Dat is goed voor de veiligheid, maar er past wel minder verkeer op de weg", aldus Rijkswaterstaat.
Zware avondspits
De wegbeheerder verwachte een zeer zware avondspits door het slechte weer in combinatie met het ingaan van de wintertijd. Daardoor zijn sommige weggebruikers nog niet gewend om in het donker te rijden.
Ook was het uitkijken geblazen op bruggen, viaducten en fly-overs. Daar kon je een extra klap wind verwachten, zegt Rijkswaterstaat. Daarnaast kon door de windstoten bijvoorbeeld takken of voorwerpen op de weg terechtkomen.
Daarnaast kunnen de windstoten lastig zijn voor fietsers, (lege) vrachtwagens en auto's met een aanhanger of caravan. Aangeraden wordt om voor vertrek de actuele situatie op de weg te bekijken. De NS adviseert treinreizigers om kort voor vertrek de reis te plannen in de reisplanner.
Wie te bellen bij schade?
Bij de storm van afgelopen zomer kreeg de brandweer in Flevoland bijna 200 meldingen van stormschade. Maar wanneer bel je nu eigenlijk de brandweer? De brandweer deelde woensdagavond alvast wat tips op sociale media.
Als er acuut gevaar is, bijvoorbeeld bij instortingsgevaar, bel je 112. Is er geen spoed, maar heb je toch hulp nodig van de brandweer? Dan geldt het advies om te bellen met 0900-0904. Dat kun je onder meer doen als een boom over de openbare weg dreigt te vallen of de dakbedekking of gevelplaten losraken.
Als er een omgevallen boom in de berm ligt, moet dat gemeld worden bij de gemeente. Ligt de boom in je eigen tuin, dan geldt het advies om dat zelf te regelen.
De brandweer adviseert bij twijfel om altijd 112 te bellen.
Code oranje aan de kust
Donderdagochtend werd voor Zeeland, Noord- en Zuid-Holland en het Waddengebied code oranje afgegeven. In de andere provincies gold code geel, behalve Groningen, Overijssel en Drenthe. KLM heeft donderdag vanaf het begin van de middag alle vluchten geschrapt vanwege de storm.
Windmolens blijven vooralsnog draaien
Windmolens in Nederland bleven tijdens de storm donderdag vooralsnog draaien, meldde energiebedrijven Eneco en Vattenfall. Rond windkracht 10 gaan de windmolens van Eneco automatisch uit en de turbines op land van Vattenfall staan dan zo goed als stil.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Gebruikers jongerencentrum SPOT!: 'Wij veroorzaken geen overlast'
LELYSTAD • Vr 29 november • Vrijdag 29 novemberBijna niemand begrijpt welk probleem de Albert Heijn in het stadshart van Lelystad heeft met jongerencentrum SPOT!. De jongeren gebruiken de leegstaande winkels boven de supermarkt voor diverse activi...
-
Kustgebied Waterfront stap dichterbij: Kabinet en Tweede Kamer positief over project
LELYSTAD • Vr 29 november • Vrijdag 29 novemberDe kans is groot dat Lelystad toch mag bouwen langs de kust van het Markermeer. Het Rijk wil woningbouw in het Markermeer niet langer uitsluiten, maar juist mogelijk maken. Dat blijkt uit een aangenom...
-
ALS-patiënt en supporter van Almere City FC naar Mexico voor behandeling
ALMERE • Do 28 november • Donderdag 28 november"Never give up; We geven niet op. We gaan er voor!" Strijdbaar zijn ze; ALS-patiënt Erwin Donker Kaat en zijn vrouw Linda. Onlangs kregen ze te horen dat Erwin in Mexico behandeld kan worden. Begin ja...