Ook met miljoenen extra gaan problemen met stroomnet nog jaren duren

FLEVOLAND • Wo 1 november 2023 | 11:07 • Woensdag 1 november 2023 | 11:07

Liander pompt de komende jaren miljoenen extra in de uitbreiding van het elektriciteitsnet in Flevoland. Maar de netbeheerder geeft zelf aan dat het onvoldoende is om aan de toenemende vraag te voldoen.

De komende drie jaar gaat er in Flevoland 244 miljoen euro naar de uitbreiding en het onderhoud van het stroomnet. Dat is bijna 25 miljoen euro meer dan het vorige plan uit 2022. En dan nog zijn lang niet alle problemen opgelost. De vraag naar elektriciteit groeit zo snel, dat Liander het niet kan bijbenen. Woordvoerder Ceriel Thissen van Liander: ''Het gaat zo snel, daar valt op een gegeven moment niet meer tegenaan te werken.''

Te laat?
Is Liander dan niet te laat begonnen met investeren? ''Een terechte vraag'', vindt Thissen. ''Maar met de klimaatakkoorden zijn de ambities steeds verder toegenomen. Dan blijf je achter de feiten aanhollen. Het duurt bijvoorbeeld acht jaar voor er een nieuw elektriciteitsstation staat.'' Bovendien kampt Liander met een groot tekort aan mankracht en materiaal.

Het elektriciteitsnet staat onder druk doordat consumenten steeds vaker elektrisch rijden, verwarmen en koken. Ook grote bedrijven gebruiken meer elektriciteit. Tegelijk neemt de elektriciteitsproductie snel toe met de vele zonnepanelen en windparken. Op steeds meer plekken is de maximale capaciteit van het net daardoor bereikt of in zicht. Vorige maand meldden netbeheerders TenneT en Liander nog dat ruim 200 bedrijven en instellingen in Oostelijk en Zuidelijk Flevoland voorlopig geen nieuwe stroomaansluiting kunnen krijgen.

De miljoenen gaan de komende jaren onder andere naar twee grotere elektriciteitsstations bij Almere en aan de zuidkant van Lelystad. Daarnaast worden er vijf kleinere elektriciteitsstations in Oostelijk en Zuidelijk Flevoland gebouwd. Bij Almere Pampus wordt het bestaande station verder uitgebreid.

Meer elektriciteit voor tuinders
Verder onderzoekt Liander of het station in Luttelgeest uitgebreid moet worden om ervoor te zorgen dat de tuinders daar ook in de toekomst genoeg elektriciteit hebben. Woordvoerder Thissen: ''Ook tuinders gaan steeds meer van het gas af en zoeken naar elektrische alternatieven. Dat betekent dat het elektriciteitsstation in Luttelgeest mogelijk verder uitgebreid moet worden. Hoeveel, dat zoeken we uit.''

Om al die extra elektriciteit door de provincie te kunnen transporteren, wordt het distributienet ook uitgebreid. In de hele provincie gaat Liander 1900 transformatorhuisjes en 1300 kilometer kabel vervangen en extra aanleggen.

Samen met de gemeenten pakt Liander het elektriciteitsnet in wijken de komende jaren aan. De netbeheerder wil in twaalf buurten per jaar het net aanpakken. Thissen: ''Dat gaan mensen ook echt zien in hun straat. Kabels die gegraven worden, nieuwe transformatorhuisjes. Om dat voor elkaar te krijgen, hebben we de gemeenten nodig. Die moeten de ruimte beschikbaar stellen voor de transformatorhuisjes en de vergunningen verlenen. Dat laatste duurt nu nog wel eens te lang.'' Hoeveel te lang? ''Eigenlijk is iedere dag extra er een te veel. Zonder afbreuk te doen aan inspraak, hopen we dat we met de hulp van gemeenten de vergunningsprocedure sneller kunnen doorlopen.''

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel