Opgestapte BBB-gedeputeerde: 'Er is een smerig spelletje gespeeld'
Ex-gedeputeerde Jurie van den Berg heeft het afgelopen weekeinde in een interview aan Urk FM gezegd dat er een smerig spelletje is gespeeld om hem te laten vertrekken. Van den Berg was sinds 29 juni lid van het dagelijks bestuur van de provincie. Hij was door de BBB voorgedragen. Tijdens een aantal vergaderingen bij Provinciale Staten maakte hij volgens Statenleden een zwakke indruk. Hij gaf onsamenhangende en soms tegenstrijdige informatie of was niet goed op de hoogte van het onderwerp.
De positie van Van den Berg kwam daarom eind september onder druk te staan. Meerdere fracties in Provinciale Staten waren van plan om een motie van wantrouwen in te dienen, dan wel te steunen, tegen de kersverse gedeputeerde. Van den Berg heeft zich op 18 september ziekgemeld.
'Smerig spelletje'
"Ik heb drie verschrikkelijke weken achter de rug. Dat mag je best weten", vertelt Van den Berg. "Er is op de achtergrond een smerig spelletje gespeeld. Achter mijn rug om. Op een gegeven moment moest mijn kop rollen." Tijdens het Urk FM-interview werd overigens niet duidelijk wie er precies een smerig spelletje hebben gespeeld.
"Dan willen ze je kop eraf hebben. Zo’n sfeertje hangt daar."
Volgens Van den Berg kwam de motie van wantrouwen van Wout Jansen van Sterk Lokaal als een donderslag bij heldere hemel. "Ik ben net begonnen. Ik had van tevoren advies gevraagd aan bepaalde mensen, toen ik benaderd werd voor deze functie. En die heb ik gevraagd: Hoe denken jullie erover? Die zeiden, houd er rekening mee, dat je wel een jaartje nodig hebt om dit goed in de vingers te krijgen. Maar die tijd is me niet gegund."
'Gelijk afgemaakt'
Van den Berg hekelt de sfeer op het provinciehuis die volgens hem een stuk minder gemoedelijk is dan in de gemeenteraad van Urk waar hij raadslid was. "Op Urk gaan we gemoedelijk, christelijk en menselijk met elkaar om. Daar nemen ze genoegen met het feit dat je op bepaalde dingen het antwoord niet weet en daar later op terugkomt. Maar in de Staten is dat anders. Als ik daar aangaf dat ik iets niet wist, of ik heb geen cijfers paraat, dan word je daar gelijk afgemaakt. Dan willen ze je kop eraf hebben. Zo’n sfeertje hangt daar."
De eerste motie van wantrouwen wordt op 27 september op het laatste moment, na een gesprek tussen indiener Wout Jansen van Sterk Lokaal en BBB-fractievoorzitter Anja Keuter, ingetrokken. Toch weigert Van den Berg te vertrekken. Jansen zet de BBB onder druk, zodat Van den Berg voor 1 oktober ontslag zou nemen. In dat geval hoefde de provincie hem geen twee jaar wachtgeld te betalen.
'Coalitie zou in gevaar zijn gekomen'
Na de dreiging van een nieuwe motie van wantrouwen, waarin ook coalitiepartij VVD steun toezegt, trekt Van den Berg alsnog zijn conclusie en dient hij op drie oktober zijn ontslag in.
De voormalig bestuurder zegt dat te hebben gedaan omdat de coalitie van BBB, VVD, PVV, SGP en ChristenUnie in gevaar was gekomen als op 18 oktober tijdens een extra vergadering over zijn functioneren was gestemd voor een motie van wantrouwen.
Coalitiepartij VVD was volgens Van den Berg net als de gehele oppositie van plan om de motie te steunen op 18 oktober, dan zou er een meerderheid zijn. Hij zegt dat ook de gedeputeerden van de kleine partijen in de coalitie, PVV, SGP en ChristenUnie, dan een probleem hadden gehad, omdat zij hem juist hadden gesteund. "Dan waren de grote partijen BBB en VVD verdergegaan met andere partijen zoals de PvdA en D66."
Twee jaar wachtgeld
Met zijn ontslag na 1 oktober heeft de ex-gedeputeerde recht op twee jaar wachtgeld. Had hij voor 1 oktober zijn ontslag ingediend dan had hij recht gehad op maximaal zes maanden wachtgeld.
"Daar ben ik niet mee bezig geweest, want ik wilde juist door als gedeputeerde. Dat was mijn drijfveer. Maar ik werd voor het weekend van 1 oktober onder druk gezet om de stekker eruit te trekken. En toen zei ik: Maar het is dan wel zo 1 maart en dan houdt de wachtgeldregeling van zes maanden op, en dan? Ik had alles opgegeven he. Op mijn oude werk heb ik mijn opvolger helemaal ingewerkt. Dus dat is ook geen optie om naar terug te gaan."
Te weinig tijd
Van den Berg is er van overtuigd dat, als hij meer tijd had gekregen als gedeputeerde, het wel goed was gekomen. De kritiek dat de functie boven zijn pet was, vindt hij onzin. "Alle dingen in mijn leven die ik heb gedaan, daar heb ik wel overdacht voor gekozen. Ik had dit ook uitgezet bij verschillende mensen, ook mensen van andere partijen. En iedereen was positief. Jij bent er wel een type voor, dat pik jij wel op. Daar vind jij je draai wel in. Ik heb dus louter positieve dingen over mij gehoord."
Op de vraag of Van den Berg is tegengewerkt en daardoor het slachtoffer is geworden om de BBB schade toe te brengen zegt hij: "Zo kun je het ook zien. In het bedrijfsleven is het onmogelijk dat je binnen drie maanden ontslagen wordt of naar ontslag gedwongen wordt."
Van den Berg wil verder niet voor de camera van Omroep Flevoland reageren en laat het bij het interview bij Urk FM.
Het volledige interview met Van den Berg, in het Urkers, is hier terug te luisteren.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
gerelateerde artikelen
-
Minder gedeputeerden geen optie, opgestapte BBB'er Van den Berg moet opvolger krijgen
FLEVOLAND • Do 14 december • Donderdag 14 decemberMet een meerderheid van 21 stemmen tegen en 17 voor is woensdagavond een motie van D66 in Provinciale Staten verworpen, die oproept om het aantal gedeputeerden te beperken tot vijf. D66 vond dat de in...
-
Verschillende kandidaten geselecteerd voor opvolging van opgestapte BBB-gedeputeerde
FLEVOLAND • Di 7 november • Dinsdag 07 novemberDe BBB heeft verschillende kandidaten geselecteerd die de opgestapte gedeputeerde Jurie van den Berg op zouden kunnen volgen. De selectiecommissie voert volgens partijvoorzitter Erik Stegink in deze p...
-
BBB: voordragen Jurie van den Berg als gedeputeerde was inschattingsfout
FLEVOLAND • Do 2 november • Donderdag 02 novemberHet voordragen van Jurie van den Berg als gedeputeerde van de provincie was een inschattingsfout. Dat bekende fractievoorzitter Anja Keuter van BBB woensdagavond tijdens een vergadering van Provincial...
recent nieuws
-
Bijna 200 kilo illegaal vuurwerk gevonden in een woning in Almere
ALMERE • Zo 22 december • Zondag 22 decemberIn een woning in Almere heeft de politie afgelopen zaterdag 199 kilo illegaal vuurwerk aangetroffen. Het vuurwerk is in beslag genomen. De politie kwam het vuurwerk op het spoor omdat de dienst bezig...
-
Jessica Middel zit op haar plek in uniek appartementencomplex De Golfslag
EMMELOORD • Zo 22 december • Zondag 22 decemberNadat het gered werd van de sloop, is het markante gebouw De Golfslag in Emmeloord weer vol in gebruik. Jessica Middel verruilde Zwolle, vorig jaar net voor de kerst, met een plek in het appartementen...
-
Echtpaar koopt half dorp in Friesland: 'Op slag verliefd'
DRONTEN • Za 21 december • Zaterdag 21 decemberEen huis kopen, dat was voor Ed en Adri van Turnhout te gewoon. Zij kochten een half dorp. Het echtpaar uit Dronten is sinds een paar maanden eigenaar van een stuk grond in het Friese Allingawier. Daa...