Financiën van ziekenhuizen St Jansdal en Antonius in de lift, wel zorgen over toekomst
De financiële situatie van het St Jansdal ziekenhuis en het Antonius ziekenhuis in Sneek, met een vestiging in Emmeloord, zit in de lift. Dat blijkt uit de financiële stresstest van Nederlandse ziekenhuizen van BDO Accountants en Adviseurs. Er is een ranglijst opgemaakt van 61 ziekenhuizen in Nederland, hoe hoger het ziekenhuis staat, hoe beter het financieel presteert.
Op de ranglijst stond het Flevoziekenhuis vorig jaar op plek 49 en blijft op die plek staan. Maar maandag werd bekend dat het ziekenhuis in financiële problemen zit en 14 miljoen moet bezuinigen. De stresstest is gebaseerd op cijfers van 2022 dus waarschijnlijk zal het ziekenhuis volgend jaar lager scoren.
Flinke stijging
Het Harderwijkse St Jansdal met vestigingen in Lelystad en Dronten is een stuk hoger op de lijst terechtgekomen. Ze gaat van plek 38 naar 14. Ook het Antonius ziekenhuis in Sneek, met een vestiging in Emmeloord, steeg van plek 34 naar 33.
Gemiddeld genomen krijgt de financiële situatie van ziekenhuizen in Nederland een positief rapportcijfer van de accountants, namelijk een 7,2. Maar dat de meeste ziekenhuizen niet in de rode cijfers terechtkomen, betekent niet dat er geen zorgen zijn.
"Van iedere 100 euro die een ziekenhuis ontvangt blijft er onder aan de streep gemiddeld maar 2 euro over," vertelt onderzoeker Vincent Eversdijk. En van die 2 euro moet er zowel een buffer opgebouwd worden als ook geld vrijgemaakt worden voor investeringen. Investeringen in ICT, vastgoed en eigenlijk ook nog in duurzaamheid.
Bezuinigingen
Wat betreft het Flevoziekenhuis bleef er het afgelopen jaar van de 100 euro die er binnenkwam onderaan de streep maar 1,10 euro over. Vandaar dat er bezuinigen nodig zijn. Voor het St Jansdal bleef er van de 100 euro 2,4 euro over, maar dat is volgens de accountants nog steeds veel te weinig.
Online consult
Er worden ook aanbevelingen gedaan in het rapport. "Een oplossing zou zijn het digitaliseren van bepaalde (zorg)processen, zoals bij het uitleveren van bijvoorbeeld medicatie. Of dat artsen bijvoorbeeld een online consult houden, wat tijd en geld zou kunnen besparen. Wat ons betreft is digitalisering geen optie maar noodzakelijk." Er wordt daarbij ook gewezen op de personeelstekorten en oplopende kosten voor zorgpersoneel.
Politiek
Verder zeggen de onderzoekers dat ziekenhuizen minder moeten concurreren en meer moeten samenwerken en samen investeren. Daarnaast ligt er volgens hen ook een taak voor de politiek. De problematiek staat wel op de agenda maar de uitwerking ontbreekt. De overheid zou volgens de onderzoekers ziekenhuizen kunnen faciliteren in de investeringen die moeten worden gedaan.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
gerelateerde artikelen
-
St Jansdal stelt nieuwbouw uit na tegenslagen
LELYSTAD • Di 10 december • Dinsdag 10 decemberDe bouw van het nieuwe ziekenhuis in Lelystad is vertraagd. Dat meldt ziekenhuis St Jansdal dinsdag. De bouw zou eigenlijk in 2026 moeten beginnen, maar door meerdere factoren heeft het ziekenhuis besloten...
-
Raad Lelystad wil St Jansdal onder druk zetten over terugkeer geboortezorg
LELYSTAD • Wo 17 juli • Woensdag 17 juliDe gemeente Lelystad moet actiever met het St Jansdal-ziekenhuis, zorgverzekeraars en andere partners in gesprek over de terugkeer van een volwaardige afdeling geboortezorg in het ziekenhuis. Zij moet...
-
Welke meubels of kleuren? St Jansdal vraagt inwoners mee te denken over nieuw ziekenhuis
LELYSTAD • Vr 21 juni • Vrijdag 21 juniZiekenhuis St Jansdal in Lelystad en Harderwijk is op zoek naar mensen die willen meedenken over het nieuwe ziekenhuis. Die deelnemers kunnen meepraten over bijvoorbeeld de centrale hal, de kleuren en...
recent nieuws
-
Dode katten in berucht Gelderse Diep houden politie nog altijd bezig: 'Ingewikkelde zaak'
LELYSTAD • Zo 23 februari • Zondag 23 februariBijna drie jaar nadat de eerste dode katten gevonden zijn in het Gelderse Diep in Lelystad, blijft het de vraag wat er met de dieren is gebeurd. Sinds februari 2022 zijn tientallen katten en zelfs een...
-
Burgemeester heeft bijbaan als docent: 'Mark Rutte kon het ook'
ZEEWOLDE • Zo 23 februari • Zondag 23 februariDe nieuwe burgemeester van Zeewolde, Bram Harmsma, combineert zijn functie met een bijbaan in het onderwijs. Hij heeft een aanstelling als docent bestuurskunde aan de Hogeschool Stenden in Leeuwarden....
-
Overheidsinstanties twijfelen over toekomst op social mediaplatform X
FLEVOLAND • Za 22 februari • Zaterdag 22 februariSteeds meer overheidsinstanties heroverwegen hun aanwezigheid op X (voorheen Twitter). De recente uitspraken en acties van eigenaar Elon Musk hebben geleid tot kritische reflecties op het platform, waarbij...