Financiën van ziekenhuizen St Jansdal en Antonius in de lift, wel zorgen over toekomst

FLEVOLAND • Di 10 oktober 2023 | 13:46 • Dinsdag 10 oktober 2023 | 13:46

De financiële situatie van het St Jansdal ziekenhuis en het Antonius ziekenhuis in Sneek, met een vestiging in Emmeloord, zit in de lift. Dat blijkt uit de financiële stresstest van Nederlandse ziekenhuizen van BDO Accountants en Adviseurs. Er is een ranglijst opgemaakt van 61 ziekenhuizen in Nederland, hoe hoger het ziekenhuis staat, hoe beter het financieel presteert.

Op de ranglijst stond het Flevoziekenhuis vorig jaar op plek 49 en blijft op die plek staan. Maar maandag werd bekend dat het ziekenhuis in financiële problemen zit en 14 miljoen moet bezuinigen. De stresstest is gebaseerd op cijfers van 2022 dus waarschijnlijk zal het ziekenhuis volgend jaar lager scoren.

Flinke stijging
Het Harderwijkse St Jansdal met vestigingen in Lelystad en Dronten is een stuk hoger op de lijst terechtgekomen. Ze gaat van plek 38 naar 14. Ook het Antonius ziekenhuis in Sneek, met een vestiging in Emmeloord, steeg van plek 34 naar 33.

Gemiddeld genomen krijgt de financiële situatie van ziekenhuizen in Nederland een positief rapportcijfer van de accountants, namelijk een 7,2. Maar dat de meeste ziekenhuizen niet in de rode cijfers terechtkomen, betekent niet dat er geen zorgen zijn.

"Van iedere 100 euro die een ziekenhuis ontvangt blijft er onder aan de streep gemiddeld maar 2 euro over," vertelt onderzoeker Vincent Eversdijk. En van die 2 euro moet er zowel een buffer opgebouwd worden als ook geld vrijgemaakt worden voor investeringen. Investeringen in ICT, vastgoed en eigenlijk ook nog in duurzaamheid.

Bezuinigingen
Wat betreft het Flevoziekenhuis bleef er het afgelopen jaar van de 100 euro die er binnenkwam onderaan de streep maar 1,10 euro over. Vandaar dat er bezuinigen nodig zijn. Voor het St Jansdal bleef er van de 100 euro 2,4 euro over, maar dat is volgens de accountants nog steeds veel te weinig.

Online consult
Er worden ook aanbevelingen gedaan in het rapport. "Een oplossing zou zijn het digitaliseren van bepaalde (zorg)processen, zoals bij het uitleveren van bijvoorbeeld medicatie. Of dat artsen bijvoorbeeld een online consult houden, wat tijd en geld zou kunnen besparen. Wat ons betreft is digitalisering geen optie maar noodzakelijk." Er wordt daarbij ook gewezen op de personeelstekorten en oplopende kosten voor zorgpersoneel.

Politiek
Verder zeggen de onderzoekers dat ziekenhuizen minder moeten concurreren en meer moeten samenwerken en samen investeren. Daarnaast ligt er volgens hen ook een taak voor de politiek. De problematiek staat wel op de agenda maar de uitwerking ontbreekt. De overheid zou volgens de onderzoekers ziekenhuizen kunnen faciliteren in de investeringen die moeten worden gedaan.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel