Dierenopvang in Lelystad: van een kale boel naar 'het Hilton'

LELYSTAD • Zo 24 september 2023 | 15:36 • Zondag 24 september 2023 | 15:36

Een paar honderd belangstellenden kwamen zaterdagmiddag naar de open dag van Stichting Dierennoodhulp Flevoland. Zij kregen een rondleiding door het nieuwe, grondig verbouwde pand aan de Kwikstraat in Lelystad. De stichting vangt jaarlijks zo'n 200 zwerfdieren op, voor het overgrote deel katten.

De stichting bestaat inmiddels tien jaar en is vooral bekend door de drie dierenambulances die in Oostelijk Flevoland rondrijden. Sinds anderhalf jaar zijn de 47 vrijwilligers ook verantwoordelijk voor de opvang van zwerfhonden en vooral -katten. Om die te kunnen huisvesten, moest de stichting op zoek naar een pand dat groot genoeg was.

"Anderhalf jaar geleden kregen we de sleutel van dit gebouw", aldus Ron Ruijs van de stichting. "Op zich heel geschikt, maar het was een kale boel. Het heeft mij bloed, zweet en tranen gekost om het te verbouwen. Maar ik ben trots op het resultaat."

Hilton
Voor de zwerfkatten zijn er meerdere ruimtes beschikbaar. "Dit is de ruimte waar de katten binnenkomen", zo laat Irma Moes zien. Zij is voorzitter van de stichting. "Hier kijken we of de katten een chip hebben." Daarna gaan de katten naar de quarantaineruimte, waar ze een paar weken blijven om er zeker van te zijn dat ze geen ziektes onder de leden hebben. Tot slot gaan de katten naar een luxe verblijf waar ze zowel binnen als buiten kunnen spelen, slapen en eten. "Omdat dat er zo luxe uitziet, hebben we het maar het 'Hilton' genoemd." Ook is er nog een speciale ziekenboeg in het pand gebouwd.

Chippen, castreren en steriliseren
Zwerfhonden krijgt de stichting veel minder binnen. "Enkele tientallen op jaarbasis. En omdat honden verplicht gechipt zijn, is een eigenaar vaak snel gevonden en blijven ze hier maar kort", legt Ruijs uit. "Katten zitten hier vaak veel langer. Chippen, castreren en steriliseren, als eigenaren dat zouden doen, was het kattenprobleem veel minder groot."

Met de nieuwe huisvesting is Stichting Dierennoodhulp Flevoland zeer tevreden. Toch heeft Ruijs nog wel wensen. "Heel veel donaties. Ons werk kost klauwen met geld. Dus alle bijdragen zijn welkom."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel