'Eerste islamitisch restaurant' van Nederland in oude pand Breed

ALMERE • Vr 1 september 2023 | 17:58 • Vrijdag 1 september 2023 | 17:58

Almere Buiten krijgt eind deze maand het eerste islamitische restaurant van Nederland. Dat zegt de eigenaar van Ummah Wereldkeuken, dat 27 september haar deuren opent. Het restaurant komt in het pand waar vroeger wereldrestaurant Breed zat.

"Er bestaan natuurlijk meerdere restaurants die halal gerechten serveren", aldus de eigenaar. "Maar vaak wordt er dan ook alcohol of varken geserveerd en dan is het eigenlijk al niet meer volledig islamitisch." In het nieuwe restaurant is dat anders, daar kan alleen halal gegeten worden. Zo kan er bijvoorbeeld geen alcohol besteld worden.

De eetgelegenheid wordt een all-you-can-eatrestaurant waar je voor een vaste prijs twee uur of langer onbeperkt kunt eten. Er is ook een speciale ruimte gemaakt voor mensen die willen bidden.

Voor iedereen toegankelijk
"Het restaurant is overigens voor iedereen toegankelijk natuurlijk, ook voor mensen die niet gelovig zijn", zegt Jorwen Ruan. 'Ummah' betekent 'gemeenschap'. "En een gemeenschap, daar zit heel veel diversiteit in. Ik vind het alleen maar mooier hoe meer diversiteit er bij elkaar komt, hoe meer je van elkaar leert." De eigenaar heeft op sociale media al heel veel positieve reacties ontvangen. "We zijn nog niet eens open, moet je nagaan."

Het restaurant wil de moslimgemeenschap in Nederland ondersteunen. In het pand wordt geen muziek gedraaid. "We geloven dat het naleven van halal principes niet alleen gaat om voedsel, maar ook om een levensstijl die het geloof van moslims versterkt."

Pand al lang leeg
Het pand waar Ummah Wereldkeuken komt, staat al maanden leeg sinds Breed de deuren in maart moest sluiten vanwege gestegen kosten en een teruglopende omzet. Breed was een all-you-can-eatrestaurant, in het centrum van Buiten. Er kon door maximaal 700 mensen onbeperkt worden gegeten en gedronken voor een vaste prijs. Het faillissement is op 29 maart uitgesproken. De horecagelegenheid bestond zeven jaar.

Dit verhaal is gemaakt door Iris van Ree. Zij richt zich voor 1Almere op verhalen uit Almere. 1Almere en Omroep Flevoland hebben een samenwerkingsverband.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel