Almeerders roepen via petitie op tot raadsenquête naar Floriade

ALMERE • Wo 26 juli 2023 | 10:54 • Woensdag 26 juli 2023 | 10:54

Meerdere inwoners van Almere willen dat de gemeenteraad middels een zogeheten raadsenquête onderzoek gaat doen naar de Floriade. Een petitie die daartoe oproept is al ruim 400 keer ondertekend. Het doel van het onderzoek is om te kijken hoe het heeft kunnen gebeuren dat de kosten voor het evenement zoveel hoger zijn uitgevallen dan in eerste instantie de bedoeling was.

De opsteller van de petitie is Jasperien van Weerdt. Zij schrijft bij een toelichting dat ze de raadsenquête wil omdat dit 'met verhoren onder ede, het meest adequate middel is om te achterhalen waarom het mis is gegaan en lessen te trekken voor de toekomst.'

Een raadsenquête is vergelijkbaar met een parlementaire enquête alleen dan op lokaal niveau. Een afvaardiging van de gemeenteraad kan betrokkenen dan onder ede verhoren over wat er is gebeurd.

Vertrouwen terugwinnen
Verder schrijft Van Weerdt 'dat dit gaat om kostbaar gemeenschapsgeld' en dat het 'de plicht is van het gemeentebestuur om hierover verantwoording af te leggen en het geschade vertrouwen van Almeerse burgers terug te winnen.'

De Almeerse gemeenteraad is al voornemens om de gang van zaken rondom de Floriade te onderzoeken, maar in welke vorm weten ze nog niet. De PVV pleitte eerder al wel voor een enquête. Een commissie onderzoekt nog op welke wijze het debacle rondom de beurs onderzocht moet worden.

Omroep Flevoland en 1Almere deden onderzoek naar de Floriade:

Dit verhaal is gemaakt door Nanko Boelman. Hij richt zich voor 1Almere op verhalen uit Almere. 1Almere en Omroep Flevoland hebben een samenwerkingsverband.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel