Poepende bijen veroorzaken overlast in Almere Haven

ALMERE • Wo 26 juli 2023 | 6:07 • Woensdag 26 juli 2023 | 6:07

Bewoners van de Beemdlaar in Almere Haven hebben veel last van poepende bijen. De insecten vliegen over vanuit een tuin van Imkervereniging Zuid Flevoland in het Beginbos en laten onderweg hun uitwerpselen vallen. Deze tuin ligt dichtbij de wijk de Laren. Daar komt de poep op woningen, meubels in tuinen en op auto’s terecht.

"Alles zit eronder", zegt een buurtbewoonster terwijl ze op straat wijst naar auto’s, zonnepanelen en de ramen van de woningen. "We kunnen niet eens de was buiten hangen", zegt ze. Een andere buurtbewoner klapt in de achtertuin een grote witte parasol open. Het doek zit onder de bruine vlekken. "Dat komt echt niet van de vogels", zegt hij. Zijn vrouw was deze maand jarig en ze kregen bezoek van mensen die witte kleding droegen. "Daar kwamen meteen bruine vlekken op en we zijn toen maar naar binnen gegaan."

In de wijk is een petitie gestart die al ruim honderd keer is getekend. In de petitie wordt de gemeenteraad van Almere gevraagd om een oplossing te bedenken. Buurtbewoners denken aan het verhuizen van de bijen naar een ander terrein. De imkers voelen daar niets voor want ze zitten al veertig jaar in het Beginbos. De eerste bewoners aan de Beemdlaar zijn daar anderhalf jaar geleden komen wonen.

Imker Edy Super snapt dat de overvliegende bijen overlast veroorzaken maar dat moeten de bewoners volgens hem maar voor lief moeten nemen. Edy legt uit dat de bijen vooral in de maanden maart en april veel poep laten vallen tijdens het vliegen. In de maanden daarna zou dat veel minder moeten zijn. De bewoners van de Beemdlaar erkennen dat maar zeggen dat de overlast vorig jaar tot aan september toe duurde. “Incidenteel laat een bij nog wel eens een poepje vallen”, zegt de imker.

De wijkbewoners verwachten niet dat er dit jaar nog iets te doen is aan de overlast van poepende bijen. Wel willen ze dat dit volgend jaar voorbij is. Daarom is hun hoop gevestigd op de gemeente Almere, die mogelijk een ander terrein kan aanwijzen waar de bijen naar toe kunnen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel