Wie weet 'm te spotten: de rups van de teunisbloempijlstaartvlinder

FLEVOLAND • Di 11 juli 2023 | 6:26 • Dinsdag 11 juli 2023 | 6:26

Landschapsbeheer Flevoland zoekt hulp bij het spotten van de rups van een bijzondere nachtvlinder. De natuurorganisatie wil heel graag weten wie de rups ziet kruipen van de teunisbloempijlstaartvlinder. Deze soort is tot nog toe maar een paar keer in Flevoland gespot. Maar volgens Harald Boer van Landschapsbeheer is het insect aan een opmars bezig.

"De vlinder is moeilijk te spotten want het is een nachtvlinder", zegt Harald Boer. "Maar de rups van deze vlinder is heel opvallend." De rups wordt behoorlijk groot, zo'n 6 centimeter. De jongere, groene rupsen hebben een goede schutkleur. Maar vanaf de vijfde vervelling verlaten de meeste rupsen de zogeheten waardplant om een plek te zoeken om zich te verpoppen.

De waardplant is de voedingsbron van de rups. Het gaat bij deze vlinder om de teunisbloem, de kattenstaart en het harig wilgenroosje. De planten zijn op veel plekken langs de kant van de weg te vinden. De rups verraadt zijn aanwezigheid doordat de blaadjes van de planten zijn aangevreten.

In de latere stadia wordt de rups vaker waargenomen, omdat ze dan ook overdag wandelend te vinden zijn. De kleur is dan lichtbruin tot donkerbruin met zwarte vlekken. En de rups heeft een opvallend helder geel gekleurd 'oog' op het achterlijf.

Foto Philipp M. Moore (Wikipedia)

De meeste waarnemingen van rupsen uit Nederland worden gedaan vanaf eind juni tot eind juli, met een kleinere piek eind augustus. De piek in augustus komt voornamelijk door rupsen die rondlopen en op zoek zijn naar een plek om zich te verpoppen. De rups zoekt in het najaar een plekje in strooisellagen van gras om te overwinteren. Na de winter wordt de rups een vlinder. De vlinder is vooral actief in mei en juni.

De teunisbloempijlstaartvlinder komt voornamelijk voor in het zuidelijke deel van Europa. Maar het insect is de afgelopen tijd duidelijk bezig met een opmars naar het noorden. De vlinder wordt sinds 2019 elk jaar wel een paar keer in Flevoland gespot. Landschapsbeheer Flevoland wil graag meer weten over de verspreiding van de soort. "We willen weten waar die rups precies zit. In het zuiden van de provincie treffen we ze meer. Maar ze zijn ook gespot in Ens en Urk." Het is onduidelijk om welke aantallen het gaat. Landschapsbeheer wil graag weten of de trek naar het noorden doorzet.

Liefhebbers die een vondst willen melden, kunnen dat doen op de site waarneming.nl. "Maar mensen kunnen het ook bij mij melden", zegt Harald Boer. "Stuur me dan een foto van de rups en zeg er even bij waar je die precies gevonden hebt." Dat kan op het mailadres: boer@landschapsbeheer.net."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel