Pilot om kinderen minder snel uit huis te plaatsen is een succes
Soms kunnen de problemen in een gezin zo hoog oplopen dat kinderen uit huis geplaatst worden. Maar wat nou als er in zo'n gezin met problemen elke ochtend iemand komt helpen met de kinderen aankleden en ontbijt maken? Stel dat zoiets de druk van de ketel haalt, waardoor kinderen wel thuis kunnen blijven? Een gek idee? Nee, zeggen instanties en de Flevolandse gemeenten naar aanleiding van de pilot 'Versnellingsaanpak Jeugd Flevoland'.
De pilot waarbij op een andere manier naar problemen in gezinnen wordt gekeken mag komend jaar doorgaan, want het is een succes. Vorig jaar werden de teams bij zo'n 250 kinderen ingezet. En daarvan konden er in ieder geval 65 thuis blijven wonen of sneller weer naar huis terug.
Van veel geld voor de jeugdzorg ligt vast waaraan het precies moet worden uitgegeven. Dit is een van de redenen waarom verschillende instanties soms lastig kunnen samenwerken. Bij de nieuwe teams is daar wel meer vrijheid voor, waardoor er makkelijker en sneller geschakeld kan worden.
Een voorbeeld van wat er dan anders gaat, is het verhaal van moeder Denise. Dit is overigens niet haar echte naam, maar die is wel bij onze redactie bekend.
De alleenstaande Denise kreeg een psychose en moest opgenomen worden. Haar dochter kon nergens terecht en werd dus uit huis geplaatst. Toen het later weer beter ging met Denise, kon de dochter eigenlijk weer terug. Maar door allerlei procedures duurde dat lang. "Het schoot niet op. Ik was al een half jaar aan het wachten op een onderzoek of ik weer voor haar zou kunnen zorgen. Eerst was er geen geld, later waren er geen mensen om het onderzoek te doen", vertelt Denise die er duidelijk nog geïrriteerd over is.
"In Nederland is alles er sinds de invoering van de Jeugdwet in 1905 op ingericht om bij problemen kinderen uit huis te plaatsen, terwijl we inmiddels wel weten dat dit vaak niet de beste oplossing is voor het kind en voor de ouders. Dat moest anders en daar is lef voor nodig. En dat hebben de teams binnen de versnellingsaanpak", vertelt Roelie Bosch, wethouder in Almere. Ze spreekt namens de gemeenten in Flevoland. Kinderen moeten als het maar even kan thuis blijven wonen. Uithuisplaatsing zou echt het laatste redmiddel moeten zijn, vindt ze.
Gedragswetenschapper Vanessa Leerdam is één van de mensen van de Versnellingsaanpak Jeugd Flevoland: "Wij hebben de dochter van Denise stap voor stap naar huis gebracht. Door eerst één dag te proberen met begeleiding, konden we zien dat dat goed ging. Daarna kwam er een dag bij. En zo hebben we het opgebouwd. Gewoon door het te doen dus. Nu krijgt Denise nog twee keer per week bezoek van teamleden die haar begeleiden en die haar tips geven en kijken hoe ze omgaat met haar dochter."
Denise is blij met de begeleiding en heeft er vertrouwen in dat ze er zijn om haar te helpen. "Ik durf het te zeggen als ik iets niet weet of moeite heb met bepaald gedrag van mijn dochter, dan ben ik niet bang dat ze direct weer uit huis gehaald wordt", vertelt Denise.
Langer thuis
De teams helpen gezinnen met concrete hulp. "Soms kan het ontbijt maken al helpen. Of bijvoorbeeld helpen met het naar bed brengen, of een schema maken hoe het huishouden gedaan kan worden, zodat er tijd over is voor de kinderen", vertelt Leerdam.
Ook wethouder Bosch heeft een voorbeeld. Ze gebruikt vaak het verhaal van een vader en een moeder die in een vechtscheiding zaten en waarvan de kinderen bij moeder woonden. Moeder werd opgenomen met psychische problemen en vader had voor de kinderen kunnen zorgen. Dit lukte alleen niet, omdat moeder de paspoorten van de kinderen niet wilde afgeven. Vader had die wel nodig om kinderopvangtoeslag te regelen. De toeslag was belangrijk, omdat vader fulltime werkt en het niet zelf kan betalen. "In de oude situatie zouden de drie kinderen uit huis geplaatst worden, wellicht niet bij elkaar. In de nieuwe situatie betalen wij die kinderopvang, zodat dat probleem is opgelost. Door te blijven praten met moeder, heeft de vader trouwens alsnog de paspoorten gekregen en kon er kinderopvangtoeslag aangevraagd worden. Dat is dus anders denken en het probleem direct aanpakken", zegt Bosch.
Hulpverleners zijn er meestal zeker van dat het veel beter is voor kinderen om thuis te blijven. En het is ook nog eens veel goedkoper, zegt de wethouder.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Truckeroptocht voor verstandelijk beperkten wint prijs voor inclusieve samenleving
LELYSTAD • Za 23 november • Zaterdag 23 novemberTruckrun De Joon wint dit jaar de Ed Luzaprijs. Dat is een prijs die elk jaar wordt uitgereikt aan een persoon of organisatie die zich inzet voor een meer inclusieve samenleving. Truckrun De Joon is e...
-
Noorden van Flevoland tekent oproep voor komst Lelylijn
FLEVOLAND • Za 23 november • Zaterdag 23 november"Noorderlijk Nederland kijkt met verbaasde ogen naar Den Haag", staat er in een paginagrote advertentie in onder andere De Telegraaf en De Volkskrant. Een groep van meer dan honderd organisaties uit F...
-
Heeft Almere geleerd van Omniworld-debacle? 'Floriade-verhoren déja-vu'
ALMERE • Za 23 november • Zaterdag 23 novemberDe openbare verhoren in het Floriade-onderzoek hebben oud-raadslid Ruud Pet "echt een déja-vu" bezorgd. Hij zag tot zijn verbijstering dat weer dezelfde missers boven water kwamen als twintig jaar gel...