Almeerse oppositiepartijen willen niet praten over bezuinigingen, trekken eigen moties en amendementen in

ALMERE • Do 26 september 2024 | 21:14 • Donderdag 26 september 2024 | 21:14

Een aantal Almeerse oppositiepartijen wil donderdagavond niet vergaderen over de bezuinigingsmaatregelen die het college wil nemen om de begroting sluitend te krijgen. Het is voor hen niet duidelijk hoe het college van plan is om een extra tegenvaller van 7 miljoen euro op te vangen.

Als blijkt dat een meerderheid van de raad de bespreking wel door wil laten gaan, doen vier partijen iets opvallends: VVD, PVV, 50PLUS en FvD trekken de moties die zij van tevoren hadden ingediend voorlopig in. Dat betekent dat deze niet meer besproken kúnnen worden.

Wat is er precies gebeurd?
Donderdagavond wordt het bezuinigingspakket besproken dat voor de zomer werd gepresenteerd. Daarin staan maatregelen om een begrotingsgat te dichten van 38,8 miljoen euro. Partijen hebben van tevoren voorstellen ingediend om kleine wijzigingen te doen in dat pakket, in de vorm van moties.

In zo'n motie staat bijvoorbeeld de wens van een partij om de subsidie voor een bepaalde organisatie toch niet in te trekken. In totaal moesten er donderdagavond 73 moties besproken worden. Als een meerderheid van de raad voor zo'n motie stemt, is die aangenomen en wordt het plan aangepast. Op deze manier heeft de raad invloed op hoe het bezuinigingspakket van 38,8 miljoen eruit komt te zien.

Maar vorige week werd duidelijk dat er nog een tegenvaller van 7 miljoen bovenop zal komen. Daarvoor zal dus nog een tweede bezuinigingspakket moeten komen, voordat op 10 oktober de begroting definitief moet worden ingediend bij de gemeenteraad.

'Voorbarig'
Zeven oppositiepartijen, waaronder de twee grootste partijen VVD en PVV, vinden het voorbarig om over het eerste bezuinigingspakket te debatteren, terwijl niet duidelijk is welke maatregelen er in het tweede pakket komen te staan. De partijen zijn bang dat het zo moeilijk wordt om een goed afgewogen beslissing te nemen over waarop bezuinigd moet worden.

Deze partijen willen liever dat het plan dat er nu ligt terug gaat naar het college. Die kan dan in een later stadium één pakket aanbieden waarmee het volledige begrotingsgat gedicht kan worden.

In november bijstellen
De wethouder vindt het juist belangrijk dat de raad voldoende tijd krijgt om een oordeel te vormen over de voorgestelde maatregelen. Hij stelt daarom voor om het bestaande pakket alvast te bespreken. Mocht het nodig zijn, kan er bij het vaststellen van de begroting in november alsnog worden bijgestuurd.

Dat laatste is waar de oppositiepartijen over vallen. Brent Hadderingh van FvD noemt het onverantwoord dat er donderdagavond kan worden besloten om niet te bezuinigen op de subsidie voor een organisatie, om dat vervolgens in november alsnog wel te doen. De onzekerheid voor organisaties in de stad is volgens de oppositiepartijen onaanvaardbaar.

Niet aanwezig
Een meerderheid van de raad kiest er uiteindelijk voor om de bespreking van het eerste pakket gewoon door te laten gaan. Het leidt er toe dat VVD, PVV, 50PLUS, FvD hun moties voorlopig terug te trekken, zodat er niet over gesproken kan worden. FvD geeft aan ook niet bij de stemmingen van de overige moties aanwezig te zullen zijn.

Ook werd er een motie van afkeuring tegen wethouder financiën Kees Ahles in stemming gebracht. Die werd weggestemd. Na een vertraging van een uur ging de raadsvergadering verder zoals gepland. De moties van de overgebleven partijen zijn wel besproken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel