Leefbaar Zeewolde neemt standpunt in: geen superkazerne bij Nijkerkerbrug

ZEEWOLDE • Za 8 juli 2023 | 11:32 • Zaterdag 8 juli 2023 | 11:32

Leefbaar Zeewolde wil geen militaire superkazerne bij de Nijkerkerbrug. Dat laat de grootste partij van Zeewolde weten. Leefbaar vindt dat de superkazerne op deze locatie niet past binnen de uitgangspunten waar de partij voor staat. De kazerne zou ten koste gaan van het agrarisch gebied, natuur en recreatie.

De superkazerne is een groot project waarmee Defensie haar vastgoed wil concentreren, verduurzamen en vernieuwen. De kazerne moet een centrale ligging krijgen waar een deel van de ondersteunende eenheden ondergebracht kan worden. Defensie heeft vier locaties in gedachten, waarvan drie locaties in Flevoland en één in Gelderland. De voorlopige voorkeur ligt op het gebied van 500 hectare in de buurt van de Nijkerkerbrug in Zeewolde.

Nadat deze aankondiging werd gedaan, zegt Leefbaar Zeewolde nagedacht te hebben over welk standpunt de partij in zou nemen. "Dit heeft enige tijd in beslag genomen, omdat landsbelang, lokaal belang, gemeentebelang en integraliteit van opgaven vanuit verschillende kanten bekeken dienen te worden. Waarbij ieder belang ook weer zijn eigen dynamiek kent."

Te weinig informatie
Volgens Leefbaar ontbreekt inhoudelijke informatie van Defensie om een praktische uitvoering van een dergelijke groot kazerneterrein met oefenterrein te kunnen plaatsen in het gebied bij de Nijkerkerbrug. De partij blijft met het ministerie van Defensie en andere instanties in gesprek over andere mogelijke locaties. "We snappen de noodzaak van de plannen die Defensie heeft, zeker gezien de ontwikkelingen in de Oekraïne en de rest van de wereld."

Wel moet de informatievoorziening echt beter, vindt de partij. "Voor de boerengezinnen in het aangewezen gebied moet er snel duidelijkheid komen over hun bedrijf en hun toekomst. De inwoners van Zeewolde hebben er recht op te weten wat de impact voor het dorp en de omgeving zal zijn."

Betrokkenen langer in onzekerheid
De Rijksoverheid zal zeer waarschijnlijk met een inpassingsbesluit uiteindelijk de locatiekeuze bepalen. Het bestemmingsplan wordt vervolgens door de Rijksoverheid vastgesteld. De gemeenteraad van Zeewolde heeft hierin geen rol.

In de eerste instantie zou voor de zomer een definitieve keuze gemaakt worden over de plek voor een nieuwe superkazerne. Maar in mei liet het ministerie weten dat die keuze dit jaar toch niet wordt gemaakt. Dat gebeurt pas volgend jaar. Staatssecretaris Christophe van der Maat schreef in een brief aan de Tweede Kamer dat Defensie "een breder ruimtelijk proces wil doorlopen". Dat betekent wel dat de betrokkenen in de regio in onzekerheid blijven, schreef Defensie.

Het is onduidelijk of de val van Rutte IV voor verdere vertraging gaat zorgen. Het kabinet is sinds vrijdagavond demissionair. Dat betekent dat ministers en staatssecretarissen alleen nog lopende zaken afhandelen. Omstreden of gevoelige onderwerpen moeten ze overlaten aan volgende bewindslieden. Het is aan de Tweede Kamer om te bepalen welke kwesties dit zijn, maandag volgt een debat over de val van het kabinet.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel