'Teleurstellend dat er niet naar vissermannen geluisterd wordt'

URK • Vr 2 juni 2023 | 13:35 • Vrijdag 2 juni 2023 | 13:35

Na vijf jaar verzet van de Nederlandse Vissersbond en Noordzeevissers tegen de Europese plannen voor cameratoezicht op vissersschepen, zijn deze plannen nu definitief geworden. De Vissersbond is teleurgesteld dat er volgens hen niet naar vissers is geluisterd door Brussel. De verplichting gaat gelden voor Europese schepen van 18 meter of langer, wat nagenoeg alle vissersschepen in Nederland zijn.

Het zal nog vier tot zes jaar duren voordat de camerasystemen op de schepen moeten zitten, volgens Durk van Tuinen van de Nederlandse Vissersbond. Er moet nog onderzoek worden gedaan naar welke camerasystemen geschikt zijn en hoe het gefinancierd gaat worden.

Daarnaast moet worden bepaald welke schepen onder deze verplichting vallen. Het is mogelijk dat alleen schepen langer dan 18 meter met een hoog risico op het niet naleven van de aanlandplicht onder toezicht komen te staan. De aanlandplicht betekent voor vissers dat ze geen bijvangst terug in zee mogen gooien. Daardoor moeten ze ook vis aan land brengen die niet te verkopen is en wat ze voorheen overboord gooiden. "We hebben vijf jaar lang bemiddeld, en het is teleurstellend dat daar niet naar geluisterd wordt. We hebben de wind tegen."

De vissers voelen zich gecriminaliseerd volgens Van Tuinen: "Vissers worden al op veel verschillende manieren gecontroleerd, en dan komt dit er ook nog bovenop. Deze vorm van controle is onhaalbaar. De beelden moeten ergens worden opgeslagen en ze moeten nagekeken worden, wie gaat dat betalen?"

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel