Definitief camera's op kotters van Noordzeevissers

URK • Vr 2 juni 2023 | 6:30 • Vrijdag 2 juni 2023 | 6:30

Europese vissersschepen krijgen in de toekomst verplicht cameratoezicht aan boord. De camera's worden dan gebruikt om te controleren of vissers zich aan Europese regelgeving houden. Zo kan nagegaan worden of er geen vis illegaal overboord wordt gegooid. De verplichting gaat gelden voor schepen van 18 meter of langer. Daaronder valt het grootste deel van de Nederlandse en dus ook de Urker vloot.

Het besluit over de camera's is een tegenvaller voor onder meer Urker vissers, die fel tegen het toezicht zijn. Na vijf jaar onderhandelen komt het er nu toch. De camera's maken deel uit van een breder pakket aan maatregelen waarover in Brussel een akkoord is bereikt.

'Wantrouwen'
Europarlementslid Bert-Jan Ruissen (SGP) was een van de onderhandelaars. Hij is tegen het akkoord. "De hele regeling is gestoeld op een diep wantrouwen tegen vissers. Beter zou zijn als Brussel eerst de eigen verplichtingen tegen het licht had gehouden: sommige zaken zijn nu eenmaal onwerkbaar."

Een ander onderdeel van het akkoord is dat verwerkte visproducten terug te traceren moeten zijn naar vissers en vangst. Zo moet op een pakje scholfilet in de supermarkt bijvoorbeeld staan welke visser de vis heeft gevangen.

De set afspraken verschijnt op een later moment op de agenda van het Europees Parlement en ook de afzonderlijke lidstaten moeten er nog mee instemmen. In de praktijk zal dat een formaliteit zijn.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel