Exotische aquariumplant overwoekert singels en sloten: "Het is een ramp"
Het groeit hard in de binnenwateren van Emmeloord, verdringt alle andere plantensoorten en voor je het weet staan alle sloten er vol mee. Het ongelijkbladig vederkruid is een doorn in het oog van het waterschap en de visverenigingen. Met speciale maaiboten wordt het exotische plantje te lijf gegaan.
Het probleem van de woekerende onderwaterplant speelt in alle singels en sloten van de Emmeloordse wijk De Erven. Het vermoeden is dat iemand de inhoud van een aquarium heeft geleegd in het open water, aangezien het ongelijkbladig vederkruid vaak gebruikt wordt om een vissenverblijf aan te kleden.
Maar hoe mooi het plantje is in het aquarium of de siervijver, het is een ramp in het open water. "Hij groeit ontzettend snel", vertelt Peter Ponsteen van Waterschap Zuiderzeeland. "Hij verdringt alle andere planten die hier leven. En als het echt hele hoge dichtheden worden, hebben ook vissen er last van."
Ook sportvissers balen er van dat ze niet zomaar een hengeltje kunnen uitgooien. "Het is net een grasveld als je naar de plas kijkt", aldus Jurrien Visscher van hengelsportvereniging 't Poldervoorntje. "Je aas zakt niet meer weg in het water. Dan wordt het lastig vissen, dan wordt het meer plantenvangen."
Hoe kom je er van af?
Met speciale harkboten wordt de invasieve exoot en worden de planten op de kant gelegd. Het is een pilot van gemeente, provincie, waterschap en de hengelsportvereniging. "Drie jaar lang gaan we de bodem maaien", licht Ponsteen van het waterschap toe. "We zitten nu in het tweede jaar. Na volgend jaar hopen we dan te weten wat het effect is op de waterplanten."
Voor hengelsporter Jurrien Visscher is het echter nu al duidelijk: volgens hem kan er door het maaien veel langer gevist worden, zo merkte hij vorig jaar toen er voor het eerst gemaaid werd. "De dichtheid van de begroeiing neemt merkbaar af. Het duurt ook veel langer voordat de plant weer terugkomt. Daardoor kon je vissen tot begin september. Het werkt zeker."
Het uitharken van de gewraakte plant is een behoorlijke klus. Om het water bij buurthuis De Erven helemaal te maaien, zijn de twee harkboten al snel twee weken zoet. Het waterschap drukt visliefhebbers dan ook nog maar eens op het hart vooral géén aquariumplantjes in het open water te gooien. "Gooi je vijver- of aquariumplanten in de afvalbak", aldus Peter Ponsteen. "Je weet nooit wat er mee gebeurt. Als het een plant is die ontzettend goed groeit, dan kun je dit soort praktijken krijgen."
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Nieuwe behandeling in Flevoziekenhuis voor scheurtje in anus
ALMERE • Wo 6 november • Woensdag 06 novemberHet Flevoziekenhuis biedt een nieuwe behandeling aan voor patiënten met chronische anale fissuren. Een anale fissuur is een scheurtje in de anus en wordt vaak verward met aambeien. De nieuwe behandeli...
-
Belangstelling voor Tiny Houses zo klein dat raad het gebied wil vrijgeven voor andere woningbouw
LELYSTAD • Wo 6 november • Woensdag 06 novemberUithuilen en opnieuw beginnen. Dat is zo ongeveer de gedachte van de gemeenteraad als het gaat om de realisatie van Tiny Houses in Lelystad. Een gebied in Warande dat hiervoor is vrijgehouden, trekt n...
-
Je huis kwijtraken door crimineel gedrag of overlast; woningcorporaties worden strenger
ALMERE • Wo 6 november • Woensdag 06 novemberAlmeerse woningcorporaties en huurders staan de laatste tijd geregeld tegenover elkaar in de rechtbank over een woninguitzetting. De corporaties willen soms van een huurder af. Bijvoorbeeld omdat die...