Fietsersbond wil beheer fietspaden overlaten aan provincie en gemeenten

FLEVOLAND • Di 18 april 2023 | 17:10 • Dinsdag 18 april 2023 | 17:10

Natuurorganisaties zouden het beheer van fietspaden moeten overdragen aan gemeenten of de provincie Flevoland als ze zelf geen geld hebben voor onderhoud. Dat zegt Ton ten Brinke van de Fietsersbond Lelystad na een brandbrief van natuurorganisaties vorige week.

In die brandbrief van vorige week gaven Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en Flevo-landschap aan dat een groot deel van de door hen beheerde fietspaden in slechte staat verkeert. De organisaties beheren zo'n 500 kilometer fietspad, maar meer dan 70 kilometer hiervan is er niet best aan toe. Het opknappen zou zo'n 30 tot 40 miljoen euro gaan kosten.

"Enerzijds is het de ouderdom van de fietspaden. Ze zijn aangelegd toen de Flevopolder is aangelegd, dus die zijn vijftig, zestig jaar oud. Ze zijn versleten en aan vervanging toe", zegt Wout Neutel van Staatsbosbeheer Flevoland. Ook is er het probleem van inklinking van de bodem. "Dat is in het ene gebied meer dan in het andere. Daardoor krijg je hoogteverschillen en dat zal je eens in de zoveel tijd moeten aanpakken."

De natuurorganisaties willen samen met de provincie Flevoland en de gemeenten kijken naar de situatie. Flevoland is volgens Neutel de enige provincie in Nederland waar natuurorganisaties ook fietspaden in beheer hebben. "We moeten de handen ineenslaan om de recreatieve infrastructuur op goed niveau brengen en houden. Flevoland biedt enorme kansen voor fietsers." Om die reden is in Lelystad het fietspad aan de Larserweg door Flevo-landschap al overgedragen aan de gemeente.

Fietsersbond: 'Beheer niet met lege zak'
Dat er extra geld naar het onderhoud van de fietspaden gaat, daar is Ten Brinke van de Fietsersbond voor. Hij vindt dat het beheer naar de gemeenten en de provincie moet. Nu worden sommige fietspaden door de natuurorganisaties afgesloten. Ten Brinke noemt dat bizar. "Normaal moet een gemeente of provincie een procedure opstarten als ze iets wil afsluiten. Zo'n groenorganisatie hoeft zich niet te houden aan democratische regels, die doen maar wat."

Rest van de provincie
De staat van de fietspaden in de rest van Flevoland valt positiever uit. Zo is de provincie volgens de Fietsersbond goed bezig. "Die heeft veel geld gereserveerd en doet er wat aan." Ook zijn er bijvoorbeeld plannen voor een fietssnelweg vanuit Lelystad Airport richting de Hollandse Brug.

Toch komen er ook vanuit diverse gemeenten klachten binnen over de staat van de fietspaden. Ten Brinke: "De ene gemeente doet er meer aan dan de andere. In Lelystad hebben we een wethouder, Piet van Dijk, die er veel aandacht voor heeft. Die klachten gaan vooral over het onderhoud." Ten Brinke hoopt dat er snel verbetering komt bij de fietspaden van de natuurorganisaties. "Maar ja, fietspaden zijn niet hun core business. Ze moeten groen onderhouden en dat doen ze goed. Maar op het moment dat ze belendende dingen moeten doen, zoals fietspaden, dan geven ze niet thuis."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel