Natuurorganisaties sturen brandbrief aan provincie over onderhoud fietspaden

FLEVOLAND • Vr 14 april 2023 | 6:58 • Vrijdag 14 april 2023 | 6:58

Meer dan 70 kilometer aan fietspad in Flevolandse natuurgebieden is in zeer slechte staat, maar voor groot onderhoud is geen geld. Dat schrijven Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en Het Flevo-landschap in een brandbrief aan de informateurs van de Provinciale Staten. Een opknapbeurt zou namelijk 40 miljoen euro kosten, zeggen ze.

In de Flevolandse natuurgebieden ligt ruim 500 kilometer aan fietspaden. De natuurorganisaties hebben daarvan zo'n 300 kilometer in eigen beheer. Jaarlijks krijgen de natuurbeheerders een recreatietoeslag van de provincie, die bedoeld is voor het onderhoud van recreatieve voorzieningen in de natuur. Omdat er fietsers gewond kunnen raken door valpartijen vragen de natuurorganisaties of de fietspaden besproken kunnen worden tijdens de coalitievorming.

De fietspaden zijn volgens Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en Flevo-landschap nu dringend aan groot onderhoud toe. De slechte staat van de paden is vooral te wijten aan inklinking van de ondergrond. Ook moeten de paden worden verbreed om plek te bieden aan het toegenomen aantal mensen op elektrische fietsen en mountainbikes.

'Afsluiten van paden is enige oplossing'
Volgens de natuurorganisaties is er geen andere oplossing dan het afsluiten van de fietspaden. Dat is al bij twee paden gebeurd. "Wij zijn als eigenaars/beheerders verantwoordelijk voor de veiligheid van de gebruikers en kunnen aansprakelijk worden gesteld bij ongelukken", is te lezen in de brandbrief. "Deze verantwoordelijkheid kunnen wij niet langer dragen."

Al eerder vroegen de organisaties aandacht voor de problemen rondom de fietspaden. Daarom werd in 2020 onderzoek gedaan door de provincie, maar de bevindingen daarvan hebben volgens de natuurorganisaties nog niet geleid tot concrete oplossingen. Wel is er al een aantal snelfietspaden ingericht. De terreinbeheerders vragen de provincie daarom om mee te denken over een oplossing voor de lange termijn.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel