Urker stripboek 'Japien de Joode' moet kinderen bewust maken van de Holocaust

URK • Ma 17 april 2023 | 22:23 • Maandag 17 april 2023 | 22:23

Scholieren bewust maken van de vreselijkheden die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn gepleegd. Met name de Jodenvervolging en de Holocaust. Daar moet het stripboek 'Japien de Joode' voor gaan zorgen.

De strip vertelt het verhaal van de Joodse familie Kropveld, die tijdens de Tweede Wereldoorlog op Urk woonde. In 1943 worden ze vermoord in een vernietigingskamp van de nazi's. Het is een verhaal dat niet vergeten mag worden, vindt de Urker stichting Odulphus die achter het boek zit.

"Er zitten drie lagen in", legt initiatiefnemer Jelle van Slooten uit. "De geschiedenis van de Jodenvervolging in Nederland. De geschiedenis van die kleine familie op het voormalige eiland Urk. En vier Urker jongeren die anno 2023 dat verhaal uitzoeken. Stap voor stap komen ze in aanraking met die geschiedenis."

"We merken toch een stukje onwetendheid bij onze jongeren."

— Freek Brouwer, wethouder Urk

Onwetendheid bij jongeren
Het is vooral die historie die het boek moet overbrengen op leerlingen van groep 7 en 8. "We merken toch een stukje onwetendheid bij onze jongeren over deze periode. Goed dat we het op deze manier voor het voetlicht kunnen brengen", zegt wethouder Freek Brouwer nadat hij het eerste exemplaar van 'Japien de Joode' overhandigd heeft gekregen.

Brouwer ziet dat er bij jongeren nog vaak onbekendheid bestaat over de impact die de Jodenvervolging heeft gehad. En hij zegt daarbij niet alleen te doelen op het voorval in september 2021, toen een tiental Urker jongeren verkleed in SS-uniformen over straat ging.

"Het geldt voor al onze jongeren. We horen er wel van, en we zijn natuurlijk allemaal wel voor Israël. Maar we moeten weten wat het volk van de Joden aangedaan is. En dat kunnen we op deze manier heel goed doen."

Freek Brouwer ontvangt het stripboek

Urker dialect
Van het stripboek 'Japien de Joode' zijn twee edities verschenen. Eentje in het Urker dialect en een versie in het Nederlands. Het is dan ook niet de bedoeling dat het verhaal alleen op Urk wordt gelezen, maar zeker ook daarbuiten.

De Almeerse rabbijn Moshe Stiefel, die bij de onthulling van het stripboek aanwezig was, hoopt dat veel jongeren de strip gaan lezen. "Ik denk dat de bron van het probleem een gebrek aan kennis is. Als we al op jonge leeftijd kinderen beginnen op te voeden en kennis van de geschiedenis bijbrengen, dan is dat goed voor de jeugd in Flevoland en op Urk."

"Je kan niet alles laten zien."

— Danker Jan Oreel, striptekenaar

Gruwelijkeden
De strips in het boek zijn getekend door illustrator Danker Jan Oreel. "Je kan niet alles laten zien. Ik heb eigenlijk vermeden om de bergen lijken in de concentratiekampen te tekenen", zo vertelt hij over het tekenproces.

Dat betekent niet dat gruwelijkheden geschuwd zijn. "Er zit bijvoorbeeld wel een grote tekening in van een trap in het kamp Mauthausen. Waar gevangenen gedwongen werden om blokken steen zonder doel naar boven te sjouwen. Om mensen uit te putten en uiteindelijk om het leven te brengen."

Het is volgens Oreel belangrijk dat kinderen meekrijgen wat er allemaal gebeurd is tijdens de oorlog. "Er staan natuurlijk dingen in over concentratiekampen, die zou je eigenlijk als kind niet moeten willen weten. Maar daar ontkom je gewoon niet aan. Het is zo'n groot en omvattend gebeuren geweest."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel