Laatste poging om De Trekvogel te redden, maar de sloop is al begonnen
Platform Behoud De Trekvogel doet een laatste poging om het oudste gebouw van Almere van de sloop te redden. Het platform is in afwachting van een besluit om het gebouw te bestempelen als rijksmonument. Dan zou het niet meer gesloopt mogen worden. Er zit haast achter: de eerste werkzaamheden voor de sloop zijn namelijk al begonnen.
Er is begonnen met het verwijderen van asbest van het dak en de fundering. Toch denkt Michiel Hegener van Behoud De Trekvogel dat het nog niet te laat is. "Als het pand gerestaureerd moet worden, dan is het wel goed om dat asbest weg te hebben", zegt hij. Als het pand eenmaal is aangewezen als rijksmonument, moet de sloop per direct worden stilgelegd. Het is dus een race tegen de klok.
Het eerste gebouw van Zuidelijk Flevoland
Het gebouwtje stamt al uit de jaren '60, toen het werd neergezet als dienstpension en kantine voor de arbeiders die aan de nieuwe polder werkten. De bedoeling was dat het gebouw er tijdelijk zou staan. Sinds de jaren '90 is het gebouw in handen van natuurbeheerder Het Flevo-landschap, die het gebruikte als bezoekerscentrum voor het omliggende natuurgebied en de Lepelaarsplassen. Twee jaar geleden werd duidelijk dat het gebouw gesloopt moet worden, renovatie was volgens Het Flevo-landschap niet rendabel. Zonde, vindt Hegener. Bij de sloop van het gebouw zou een belangrijk stuk erfgoed verloren gaan. "Het oudste gebouw in een gebied is nooit rijp voor de sloop", zegt hij. "Zo simpel is het." Als het Rijk toch besluit om van het gebouw geen monument te maken, wil het platform dat de gemeente het tot gemeentelijk monument benoemd. Een jaar geleden probeerden ze dat ook, maar werd het verzoek afgewezen.
Toch ontstaat er nu ook vanuit de gemeentepolitiek een roep om de sloop stil te leggen, maar de vraag is of zij kunnen helpen. "Wij kunnen niks meer", zei wethouder Cees Ahles donderdagavond tijdens de Politieke Markt. "Wij zijn geen eigenaar van het gebouw. De melding is gedaan en is correct bevonden, dus wij kunnen niks meer doen." Wel gaat de wethouder met Het Flevo-landschap in gesprek over het staken van de sloop zolang het Rijk nog geen beslissing heeft genomen over de monumentenstatus van het gebouw.
'Geen bericht'
Flevo-landschap blijft bij het standpunt dat alle procedures voor de sloop zijn doorlopen. En zegt een woordvoerder: "Wij hebben tot nu toe geen bericht gekregen van bevoegd gezag om er met de sloop te stoppen." Flevo-landschap verwijst ook nogmaals naar het advies van de commissie Welstand & erfgoed van de gemeente Almere aan B&W.
"Het gebouw zelf is wellicht het enige nog overgebleven exemplaar van dit type pioniersgebouw", schreef de gemeente toen. "Maar de vervallen staat waarin het verkeert en de zeer bescheiden architectuurhistorische vormgeving op zich maken het gebouw niet monumentwaardig De hoge cultuurhistorische waarde van De Trekvogel vraagt wel om een zorgvuldige omgang met de betekenis van het gebouw en de plek." Een woordvoerder van de natuurbeheerder zegt daarover: "En dat laatste is wat we aan het doen zijn. En in een volgende fase ook met betrokkenen."
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Strengere melkcontroles jaagt boerderijwinkels op kosten
LELYSTAD • Zo 15 december • Zondag 15 decemberDe Rijksoverheid gaat strenger controleren op de verkoop van rauwe melk bij de boer. Het aantal controles gaat van 3 naar 12 per jaar. Rauwe melk wordt nu al iedere drie maanden gecontroleerd op de aa...
-
Opnieuw horecazaak dicht in Emmeloord: 'Het kan niet meer uit'
EMMELOORD • Zo 15 december • Zondag 15 decemberWie dit weekend naar Café Hero in Emmeloord wil, komt bedrogen uit. De horecazaak aan de Lange Nering heeft de deuren gesloten. "Het kan niet meer uit", zegt uitbaatster Sandra Jager. Het is de derde...
-
Noordoostpolder gaat 'inbreiden': tientallen huizen erbij in de dorpskernen
NOORDOOSTPOLDER • Zo 15 december • Zondag 15 decemberOp meerdere plekken in Noordoostpolder zijn plannen voor inbreidingsprojecten. Dat betekent dat er nieuwe woningen moeten komen binnen de bestaande kernen. Zo moeten 143 nieuwe appartementen in Emmelo...