Waar kun je veilig zwemmen en hoe wordt dat bepaald?

FLEVOLAND • Ma 17 april 2023 | 6:44 • Maandag 17 april 2023 | 6:44

De provincie stelt begin volgende maand vast waar wel en niet veilig gezwommen kan worden. De officiële zwemwaterlocaties voor dit jaar worden dan vastgesteld. Vooral poep en blauwalg zorgen voor problemen in Flevoland. Op meerdere plekken gaat de kwaliteit van het zwemwater achteruit.

Zo mag er bij het nieuwe Lanterstrand in Zeewolde nog niet worden gezwommen vanwege de poepbacterie E. coli. Bij het Bovenwater in Lelystad verpest de blauwalg het zwemplezier. Ook het zwemstrand Zwolse Hoek bij de Ketelbrug werd afgekeurd. En nu zijn er ook zorgen over het Beachstrand in Zeewolde.

Boosdoeners zijn poep en blauwalg
Hoe wordt bepaald of het water veilig is om in te zwemmen? En wat moet je dan onderzoeken? Nikki van Bel is microbioloog bij het onderzoeksinstituut KWR. Zij houdt zich bezig met waterkwaliteit. In de zomer wordt bij officiële zwemlocaties elke twee weken op een vaste plek een watermonster genomen. Dat monster wordt onderzocht op blauwalg en E. coli.

"Je bent ernaar op zoek en je hoopt het niet te vinden," zegt Van Bel. De E. colibacterie geeft aan dat er poep in het water zit. In poep zitten veel bacteriën en virussen waar je ziek van kunt worden. Overgeven en diarree zijn de meest bekende verschijnselen.

E. coli op kweek
Van Bel heeft een watermonster van het Beachstand op kweek gezet, zoals je dat noemt. Aan het water wordt een voedingsstof voor E. coli toegevoegd en dat wordt 24 uur op 37 graden bewaard. Al het water dat geel kleurt, bevat familie van de E. Coli. Licht het op onder een UV-lamp, dan heb je de bacterie gevonden.

Als de poepbacterie is aangetroffen, wordt zwemmen niet meteen verboden. Vooral de concentratie is belangrijk. Oftewel: hoe sterk is de bacterie in het water aanwezig. De concentratie wordt berekend aan de hand van een wiskundige formule. Een besluit over de waterkwaliteit wordt bovendien niet genomen aan de hand van één monster. Er wordt altijd gekeken naar een gemiddelde over een langere tijd.

Poep van mensen en dieren
Hoe de poep in het water terecht is gekomen, hangt vaak samen met de omgeving. Het kan gaan om poep van mensen of dieren. Als er bijvoorbeeld een rioolwaterzuivering in de buurt zit, kan er een hogere concentratie poep van mensen in het water zitten. Maar ook als er honden, vogels of koeien in de omgeving zijn, kan dat zorgen voor meer E. coli.

Volgens microbioloog Nikki van Bel is het belangrijk om te weten waar de poep vandaan komt als je de waterkwaliteit wilt verbeteren. Dat is lastig, maar kan soms wel. Je kunt kijken hoe het water stroomt en daar iets aan proberen te veranderen. Je kunt ook maatregelen nemen om bijvoorbeeld honden of vogels te weren.

Rond 1 mei wordt de lijst met goedgekeurde officiële zwemwaterlocaties vastgesteld. Op de meeste plekken is de waterkwaliteit aanvaardbaar tot uitstekend.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel