Opnieuw negatief zwemadvies voor Lanterstrand, mogelijk ook voor Beachstrand Eemhof
De Omgevingsdienst raadt zwemmen bij het Lanterstrand in Zeewolde dit jaar opnieuw af. Mogelijk wordt er ook een negatief advies gegeven voor het Beachstrand Eemhof. Dat blijkt uit een voorlopige lijst met zwemlocaties voor Flevoland van de omgevingsdienst. Bij beide stranden worden poepbacteriën gevonden, die gezondheidsrisico's met zich mee kunnen brengen.
Elk jaar moet opnieuw gekeken worden of er bij de stranden in Flevoland gezwommen kan worden. Bij het Lanterstrand in Zeewolde wordt dat al sinds de aanleg in 2018 afgeraden. Het vermoeden bestaat dat de poepbacteriën worden veroorzaakt door poepende watervogels.
Er wordt gezocht naar oplossingen. Zo zouden er bijvoorbeeld pompen in de duikers aan de noordkant van het strand kunnen worden geplaatst. Dat zou kunnen zorgen voor een betere doorstroming van het water. Volgens de Omgevingsdienst moet er eerst gekeken worden of de maatregelen werken, voordat het strand een officiële zwemlocatie kan worden.
Mogelijk ook negatief advies bij Beachstrand Eemhof
Ook bij het Beachstrand Eemhof bleek de waterkwaliteit vorig jaar slecht, zegt de Omgevingsdienst. Dat komt door e-colli en enterococcenbacteriën die in juli, augustus en september meerdere keren in het water zijn aangetroffen. Het is nog niet duidelijk wat de oorzaak van de verhoogde waarden is. De Omgevingsdienst houdt alle scenario's open: van dierlijke tot menselijke uitwerpselen, een kapotte riolering of een lozing door de recreatievaart. Als maatregelen dit jaar niet mogelijk blijken te zijn dan volgt er een negatief zwemadvies voor een paar jaar.
Onderzoek naar zwemmen bij Bataviastrand
De Omgevingsdienst ziet in het Bataviastrand in Lelystad een 'potentiële zwemlocatie'. Dat betekent dat de komende twee jaar onderzoek volgt naar de waterkwaliteit en de veiligheid. Als zwemmen wordt toegestaan - wat de provincie graag wil - dan moet het strand worden opgedeeld voor zwemmers en kitesurfers. Ook kan het zo zijn dat kitesurfen alleen in een bepaalde periode mogelijk is. Daarvoor liggen alle scenario's nog op tafel. Watersportevenementen moeten mogelijk blijven. Kitesurfers zijn niet blij: zij lieten zowel in december als vorig jaar zomer te vrezen voor ongelukken.
Begin deze maand werd duidelijk dat 't Bovenwater niet langer een officiële zwemlocatie is. Hardnekkige blauwalg is de oorzaak.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Jonge Almeerders gaan elkaar te lijf met machete en keukenmes: OM eist werkstraf
ALMERE • Wo 22 januari • Woensdag 22 januariHet leek volgens de rechter wel een Middeleeuws zwaardgevecht op de A. Roland Holststraat in Almere vorig jaar april. Hier gingen een nu 18-jarige Almeerder en de 19-jarige Jaïr C. uit Helmond elkaar...
-
Voormalig dorpshuis Swifterbant vaak besmeurd en vervuild, daders onvindbaar
SWIFTERBANT • Wo 22 januari • Woensdag 22 januariAfval, poep, etensresten en overlast: al geruime tijd hebben de gebruikers van het voormalig dorpshuis De Steiger in Swifterbant hier last van. Wie de verantwoordelijken zijn is niet duidelijk. De gebruikers...
-
Almeerder Abed nog enige Nederlander in Gaza die weg wil en dat niet kan
ALMERE • Di 21 januari • Dinsdag 21 januariAlmeerder Abed al Attar is de enige Nederlander die nog tegen zijn wil vast zit in de Gazastrook. Dat meldt minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp. Volgens de minister wil Israël Abed niet laten...