Celstraffen voor grootschalige handel in LSD, daders moeten tonnen terugbetalen

ALMERE • Wo 12 april 2023 | 12:11 • Woensdag 12 april 2023 | 12:11

Een Almeerder van 45 is veroordeeld tot vijf maanden cel voor de grootschalige productie van en handel in LSD. De drug waar mensen van gaan hallucineren, werd verkocht via internet en in de vorm van zegels via de post verstuurd. De Almeerder moet ook een taakstraf van 240 uur uitvoeren. Verder moet hij 187.000 euro aan crimineel geld dat hij met de LSD-handel verdiende, terugbetalen aan de staat.

Een tweede Almeerder die bij de zaak betrokken was, kreeg vier maanden cel opgelegd. Verder moet hij een taakstraf van 180 uur uitvoeren en 50.000 euro crimineel geld terugbetalen. Deze 35-jarige man kocht een partij LSD-zegels in en werd ook veroordeeld voor het runnen van drie wietplantages in Lelystad, Emmeloord en Spijkenisse.

In de zaak werden nog vier anderen veroordeeld. Zij kregen celstraffen variërend van 47 dagen tot 42 maanden opgelegd. Twee mannen uit Amsterdam en Mijdrecht, die als hoofddaders in de zaak werden beschouwd, moeten bovendien bedragen van 686.000 en 205.000 euro terugbetalen.

Lage straffen door afspraken met OM
Hoewel de rechtbank het bewezen acht dat drie van de verdachten een criminele organisatie runden, zijn er relatief lage celstraffen opgelegd. Dit komt doordat het Openbaar Ministerie met vijf verdachten afspraken over het proces heeft gemaakt. Het voordeel van zulke afspraken is dat zaken sneller kunnen worden afgerond en straffen sneller worden opgelegd. De rechter moet daarmee wel akkoord gaan.

In het onderzoek werden meer dan 400.000 zogeheten LSD-zegels in beslag genomen in Almere, Amsterdam, Mijdrecht, Purmerend en het Noord-Hollandse Ursum. Ook werden horloges, een Audi en veel contant geld in beslag genomen.

De verdachten kwamen in mei 2021 in beeld. Om bewijs te verzamelen, heeft de politie onder andere telefoons afgetapt, werd er afluisterapparatuur in de auto van één van de verdachten geplaatst, zijn er postpakketten onderschept en zijn er twee aankopen gedaan. Ook zijn chatgesprekken ontcijferd die de verdachten verstuurden via de versleutelde berichtendienst EncroChat. Uiteindelijk volgde vorig jaar maart een inval in de woningen en panden van de verdachten.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel