Renoveren van oudste woningen in Emmeloord kan veel goedkoper

EMMELOORD • Vr 3 maart 2023 | 18:30 • Vrijdag 3 maart 2023 | 18:30

"Dat kan niet waar zijn!" zegt Kees Kwadijk van erfgoedverenging Heemschut over de voorgenomen sloop van de allereerste permanente woningen die gebouwd zijn in Emmeloord. "In gesprekken met Mercatus hadden we juist ingezet op renovatie". Het gaat om woningen aan de Zeebiesstraat en de Rietstraat gebouwd in 1943.

Kees Kwadijk schrikt van het bedrag dat renovatie van de woningen zou gaan kosten. Volgens Mercatus zou dat neerkomen op zo'n 270.000 euro per woning. "Wij geloven dat gewoon niet!", zegt hij. Wij hebben heel veel ervaring met dit type woningen. Renovatie tot energielabel A hoeft nooit meer te kosten dan zeventig procent van nieuwbouw." Voor de woningen in Emmeloord zou dat hooguit 170.000 euro kosten.

"Als je praat over het milieu dan is niks zo onvriendelijk dan sloop en nieuwbouw", is het volgende argument van Kwadijk om de woningen te behouden. "Elke deskundige op dat gebied zal zeggen dat renoveren in duurzaamheidsopzicht superieur is aan sloop en nieuwbouw". Alle argumenten bij elkaar opgeteld denkt Kwadijk dat hij nog een goede kans maakt in de discussie over het behoud van de woningen.

Kadijk moet het hebben van zijn woorden om de woningcorporatie op andere gedachten te brengen. De eerste permanente woningen van Emmeloord en daarmee ook van de Noordoostpolder hebben geen beschermde status. Dat maakt de procedure voor het aanvragen van een sloopvergunning een stuk makkelijker. Heemschut benadrukt dat de woningcorporatie ook moet luisteren naar inwoners van Emmeloord die aangeven dat ze dit wel als erfgoed zien en dat de woningen daardoor behouden moeten blijven.

Wat wel vaststaat is dat niet alle woningen worden gesloopt. In een aantal blokken zijn ook koopwoningen waarvan de eigenaren niet willen vertrekken. De huurwoningen in deze blokken zullen worden gerenoveerd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel