Veel vragen over miljoenen voor niet-Flevolandse bedrijven

FLEVOLAND • Di 28 februari 2023 | 6:07 • Dinsdag 28 februari 2023 | 6:07

Meerdere politieke partijen in Provinciale Staten hebben vragen over de gang van zaken rondom ontwikkelingsmaatschappij Horizon. Hoeveel niet-Flevolandse bedrijven krijgen financiële steun van Horizon? Is de provincie Flevoland bereid de samenwerking met de ontwikkelingsmaatschappij te heroverwegen? Kloppen de prestaties van Horizon nog, als aantoonbaar blijkt dat bij vijf bedrijven geen sprake is van Flevolandse opbrengsten, maar wel van Flevolandse kosten?

Ontwikkelingsmaatschappij Horizon krijgt geld van de provincie om Flevolandse bedrijven te steunen. Zo worden bijvoorbeeld leningen aan ondernemingen gegeven. Voorwaarde is wel dat die bedrijven in Flevoland zijn gevestigd. Maar uit onderzoek van Omroep Flevoland blijkt dat het geld ook gaat naar bedrijven buiten de provincie.

De VVD en de PVV hebben schriftelijke vragen gesteld aan het college van Gedeputeerde Staten over deze zaak: "Hoeveel van die bedrijven hebben hun bedrijfsactiviteiten en banen daadwerkelijk binnen de grenzen van onze provincie?" vraagt de VVD zich af. Chris Jansen van de PVV vindt het een rare gang van zaken. "Want er zijn afspraken gemaakt met Horizon, waaraan ondernemingen die een lening krijgen moeten voldoen. Eén van die voorwaarden is vestiging in Flevoland. En nu blijkt gewoon dat daar niet aan wordt voldaan."

"Het moet aan MKB-bedrijven in Flevoland ten goede komen"

— Gert-Jan Ransijn, JA21


Ook collegepartij D66 is verbaasd dat er Flevolands geld naar bedrijven buiten de provinciegrenzen gaat. Statenlid Tiko Smetsers: "Het is in de basis een zorgelijk signaal. We hebben beleid met elkaar, dat ten goede moet komen aan de provincie Flevoland. Daar stellen we ook geld voor beschikbaar. We moeten kijken of dat hier wel goed gebeurt."

In een reactie laten Gedeputeerde Staten weten zich geen zorgen te maken over de miljoenen euro's die de provincie uitvloeien. Volgens Gert-Jan Ransijn van JA21 gaat het er niet om of het college zich zorgen moet maken. "Het gaat erom dat zij doen wat wij als Provinciale Staten als opdracht hebben gegeven. Het moet aan MKB-bedrijven in Flevoland ten goede komen." Statenlid Smetsers van D66 vult aan: "Het is aan een ieder om zich wel of geen zorgen te maken. Maar ik denk dat dit zeker een signaal is waar we meer informatie voor nodig hebben, om er een goed oordeel over te kunnen vormen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel