'Dijken' zijn belangrijkste thema voor Flevolander bij waterschapsverkiezingen

FLEVOLAND • Ma 13 februari 2023 | 5:50 • Maandag 13 februari 2023 | 5:50

Flevolanders vinden het veilig houden van de dijken het belangrijkste thema waar het Waterschap zich mee moet bezighouden. Dat is bijzonder; in de rest van Nederland draait het vooral om schoon water. Dat blijkt uit een landelijk onderzoek van Citisens in opdracht van de Unie van Waterschappen.

Op 15 maart zijn de provinciale verkiezingen. Diezelfde dag mag je ook stemmen op iemand waarvan jij vindt dat hij of zij in het algemeen bestuur van het Flevolandse Waterschap Zuiderzeeland aan de slag mag gaan. Maar wat doet een waterschap eigenlijk? De komende weken leggen wij het uit.

"Eén van onze taken is het beheer van oppervlaktewater. Wij controleren de kwaliteit en we grijpen in als het nodig is”, vertelt toezichthouder Kim Walles.

Controleur Kim Walles

Walles rijdt dagelijks door de provincie om het water te bekijken. Ze neemt monsters en onderzoekt die. "In de zomer is het druk, met bijvoorbeeld blauwalg. Als we horen dat water er ergens raar uitziet, ga ik kijken. Blauwalg is een bekende soort die in de zomer vaak voorkomt en waar je ziek van kunt worden. Het is dan belangrijk dat wij de mensen waarschuwen. Dat gebeurt bijvoorbeeld met borden langs de waterkant. Ook kom ik kijken als er ongelukken in en om het water zijn gebeurd. Zo heb ik een soort stoffen worsten bij me, om olie die op water drijft te kunnen indammen en het daarna op te kunnen ruimen. Olie is slecht voor het milieu en komt bijvoorbeeld in het water als er een auto de sloot in rijdt."

Bij de waterschapsverkiezingen kiezen wij de leden van het algemeen bestuur van Zuiderzeeland. Deze kun je vergelijken met gemeenteraadsleden. Door dit algemeen bestuur wordt een dagelijks bestuur gekozen. De mensen die daarin zitten, kun je vergelijken met wethouders. Aan het hoofd staat de dijkgraaf en dat is weer net zoiets als een burgemeester. Bijzonder bij het waterschap is dat er naast de mensen die wij kiezen ook een aantal vaste plaatsen zijn ingeruimd voor vertegenwoordigers van boeren en beheerders van natuurterreinen.

Watermonsters nemen

Voor toezichthouder Walles is het niet meer dan logisch om te gaan stemmen voor het waterschap. Ze begrijpt wel dat veel mensen niet precies weten wat er dan te kiezen valt. Toch zijn er wel degelijk wat verschillen tussen de partijen, weet ze: "Het waterschap heeft een aantal vaste taken. Zo beheren we dijken en zorgen we dat onze voeten droog blijven door gemalen aan te zetten om water uit de provincie te pompen. Maar de verschillen zitten in andere zaken. Moeten we juist meer geld uitgeven aan controle van het oppervlaktewater, of wat meer geld voor de biodiversiteit? Met zijn allen betalen we belasting aan het waterschap. Wie betaalt, bepaalt vind ik."

Geen idee waar je op zou moeten stemmen bij de waterschapsverkiezingen? Dan kan deze stemhulp je misschien helpen.

Bestuur van het waterschap

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel