'Almere moet geld krijgen voor bestrijding jeugdcriminaliteit'

ALMERE • Za 11 februari 2023 | 15:27 • Zaterdag 11 februari 2023 | 15:27

De Tweede Kamerfractie van de VVD vindt dat ook Almere geld moet krijgen voor de bestrijding van jeugdcriminaliteit. Dat blijkt uit Kamervragen van Kamerlid Ruud Verkuijlen (VVD). Lelystad krijgt hiervoor wel geld van het Rijk. Verkuijlen vraagt zich af 'hoe het mogelijk is' dat Almere geen onderdeel uitmaakt van het project dat miljoenen aan steden geeft om jeugdcriminaliteit te bestrijden.

De vragen van Verkuijlen volgen op de oproep van politiecommissaris van Flevoland Ben Nassir Bouayad. In een interview met De Telegraaf zei de politiecommissaris dat er meer geïnvesteerd moet worden in het tegengaan van jeugdcriminaliteit. Er is volgens Bouayad een toename in aanslagen op woningen. Die aanslagen zijn te linken aan de georganiseerde misdaad en drugshandel, waarbij in toenemende mate jeugdigen betrokken blijken te zijn. Bouayad zegt op dit moment voor Almere nog net zoveel geld te hebben als 23 jaar geleden, daarom vraagt hij om meer investeringen.

Het geld dat Almere volgens Verkuijlen zou moeten krijgen komt uit het project 'Preventie met Gezag'. Voor dat project heeft het kabinet structureel geld ter beschikking gesteld. Met dat geld moet voorkomen worden dat jongeren in de criminaliteit belanden.

Verkuijlen vraagt zich verder af of de ministers zich herkennen in het beeld dat Bouayad schetst van Almere als visvijver voor criminelen. De parlementariër stelt ook vragen over de criteria die gesteld worden aan gemeenten die onderdeel zijn van het project. Ook vraagt hij of er naast Almere nog meer gemeenten zijn met een 'zorgwekkend criminaliteitsbeeld', maar die niet gekozen zijn om deel te nemen aan 'Preventie met Gezag'.

In Lelystad is het geld specifiek bedoeld voor Lelystad Oost. De gemeente krijgt 1 miljoen euro om de problemen met jeugdcriminaliteit aan te pakken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel