Gemeente krijgt miljoen per jaar voor aanpak jeugdcriminaliteit Lelystad Oost

LELYSTAD • Wo 21 december 2022 | 12:43 • Woensdag 21 december 2022 | 12:43

De gemeente Lelystad krijgt de komende vier jaar jaarlijks één miljoen euro van het ministerie van Justitie en Veiligheid om jeugdcriminaliteit in Lelystad Oost tegen te gaan. Met het geld moet worden voorkomen dat jongeren in georganiseerde criminaliteit terecht komen of verder afglijden.

"Lelystad is door het ministerie van Justitie en Veiligheid geselecteerd als één van de vijftien gemeenten in Nederland die extra geld krijgen voor hun kwetsbare gebieden via het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid", zegt Harry Veldhuis, programmadirecteur van Samen Lelystad Oost.

In oktober deed de gemeente een subsidieverzoek bij het ministerie. Het geld moet onder andere worden besteed aan het versterken van de weerbaarheid van jongeren thuis, op school en online. "Wij willen jongeren in deze wijken een goed perspectief bieden", zegt wethouder Annemieke Messelink-Dijkstra. "Daartoe zetten we bijvoorbeeld jongerenwerkers in. Zij stellen duidelijke grenzen en dagen jongeren uit om zichzelf positief te ontwikkelen."

Volgens de wethouder zijn de wijken van Lelystad Oost groen en kansrijk, maar zijn er ook uitdagingen. "Kinderen die opgroeien in Lelystad Oost hebben meer kans om in aanraking te komen met criminaliteit. Vaak boksen deze kinderen harder op tegen moeilijke leefomstandigheden dan leeftijdsgenoten in andere delen van de stad. Veel van hen komen hobbels tegen in hun weg naar volwassenheid."

De uitvoering van het plan is onderdeel van de gebiedsaanpak Samen Lelystad Oost. Hierin werken onder andere de gemeente, de politie, jongerenwerk en het onderwijs samen om de leefbaarheid van de Zuiderzeewijk, Atolwijk, Boswijk en Waterwijk te verbeteren.

De uitvoering van het plan start begin 2023.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel