Netwerkavond moet aanpak verborgen armoede verbeteren
Of het nou het Rode Kruis is, de schuldhulpverlening of de voedselbank: allemaal zetten ze zich in om mensen die kampen met armoede te helpen. Maar de onderlinge afstemming van die hulp kan nog een stuk beter. Om dat voor elkaar te krijgen, kwamen de betrokken hulpinstanties dinsdagavond naar de locatie van het Leger des Heils in Lelystad om elkaar beter te leren kennen.
Volgens André van der Galiën van het Leger des Heils werken de verschillende hulporganisaties nu nog te vaak langs elkaar heen. "Ik mag het eigenlijk niet zeggen maar soms vechten we voor ons eigen subsidiepotje. We moeten juist vechten voor onze burger", aldus Van der Galiën. Iets dat Koen Dreesman (Leefbaar Lelystad), één van de aanwezige raadsleden, alleen maar kan beamen. "Doel van deze avond is ervaringen verzamelen vanuit organisaties en liefst ook van inwoners om te kijken hoe we tot een optimalere samenwerking kunnen komen om zo de mensen beter te kunnen bereiken en van dienst te kunnen zijn."
Schaamte over armoede
Door een gierende inflatie en torenhoge energiekosten belanden steeds meer mensen onder de armoedegrens. Wat het voor hulpinstanties extra moeilijk maakt deze mensen te helpen, is dat een groot deel uit schaamte verborgen blijft. Robin, die zelf net boven de armoedegrens leeft, weet uit ervaring hoe moeilijk het is om hulp te vragen. "Op het moment dat je in de schulden komt, dan wil je daar niet aan geloven", vertelt Robin. "Je kijkt wel wat de mogelijkheden zijn en waar je terechtkan. Maar om daadwerkelijk die stap te zetten, is heel lastig."
Toch is het van het grootste belang om, wanneer je in financiële nood verkeert, die schaamte wél overwint, zegt Herma Hofmeijer van Stichting Maatschappelijke Dienstverlening Flevoland: "Mensen lopen soms wel vijf jaar rond met schulden voordat ze hulp gaan zoeken. En dat is natuurlijk heel erg jammer want daarmee worden de schulden alleen maar groter. Ik wil dan ook iedereen meegeven: als je geldzorgen hebt, kom dan zo snel mogelijk."
'Het gaat om de inwoners'
Het doel om elkaars organisatie beter te leren kennen, lijkt tijdens de netwerkavond wel behaald. Toch heeft Robin, die zelf in financieel zwaar weer verkeert, een kleine kritische kanttekening. "Ik had gehoopt op meer inwoners vanavond", zo vertelt 'ie. "Nu is het meer een netwerkavond voor organisaties, terwijl het toch gaat om de inwoners. Pas als die in beeld komen, kun je echt gaan werken aan het probleem. Tot die tijd blijft het bij praten."
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Kunstroute langs voortuinen in Dronten wordt uitgebreid
DRONTEN • Ma 13 januari • Maandag 13 januariEen kleurrijke houten bloem of een grote stenen kastanje. Die kun je zomaar tegenkomen in woonwijk De Landmaten in Dronten. De voorwerpen maken deel uit van het kunstproject Flevo Front Art. Er zijn vijf...
-
Visverwerkend bedrijf dat stankoverlast veroorzaakt, riskeert tienduizenden euro's boete
URK • Ma 13 januari • Maandag 13 januariUrk wordt geteisterd door een vieze geur. Al maandenlang. De stank hangt ter hoogte van de Domineesweg, aan het begin van het dorp. Afhankelijk van de wind verspreidt de lucht zich over een groter gebied....
-
Meta, Anne Faber en Wilders: wandelend door 18 jaar burgemeesterschap van Gerrit Jan Gorter
ZEEWOLDE • Zo 12 januari • Zondag 12 januariDe zwart lederen schoenen maken plaats voor donkere wandelschoenen. De veters zitten hoog vastgeknoopt. Het liefst loopt Gerrit Jan Gorter de hele dag door Zeewolde. Wandelen is een passie van de burgemeester....