Geen spijt van grap over 'nep-ontvoering', maar wel voorzichtiger op Snapchat

ALMERE • Vr 20 januari 2023 | 16:15 • Vrijdag 20 januari 2023 | 16:15

"Heel bizar eigenlijk, maar we hebben gewoon een inval gehad." Lataf Ramsamoedj uit Almere kan nog amper bevatten wat hem is overkomen. Hij is aan het verhuizen en een groep vrienden helpt mee. Plotseling staan er twintig agenten rond zijn woning. Met getrokken wapens komen zij naar binnen en zetten de verhuizers met de handen tegen de muur.

De politie reageert op een melding van een mogelijke ontvoering en pakt groot uit. Als de agenten binnen staan, valt het kwartje bij Ramsamoedj en zijn vrienden. Het gaat om 'een uit de hand gelopen grap' van één van de verhuishulpen. Die zette een foto van zichzelf tijdens de verhuizing op Snapchat. "Een hele onserieuze foto en die zei 'ik ben ontvoerd, help', met het adres erbij", vertelt Ramsamoedj.

Achteraf begrijpt hij wel dat de politie massaal uitrukt naar zijn huis. De politie neemt ontvoeringen serieus, maar met wat meer onderzoek was volgens Ramsamoedj wel duidelijk geworden dat de 'ontvoering' overduidelijk niet echt is. "Hij lag er heel onserieus bij. Met een heel onserieus gezicht." Als reactie op de foto plaatst Ramsamoedj zelfs nog een video waarin hij zegt dat wie de foto gelooft 'echt achterlijk is'.

Politie: Dit zijn geen grapjes
De politie kan niet lachen om dit soort berichten op social media. De gevolgen kunnen groot zijn, legt Remco van Straaten van de politie Midden-Nederland uit. De politie moet telkens een keuze maken welke meldingen ernstig genoeg zijn om agenten op af te sturen. "Door dit soort grapjes kunnen mijn collega's misschien niet naar een andere melding, zoals een reanimatie. Als je dan te laat bent, heeft dat grote gevolgen."

Van Straaten benadrukt ook dat agenten er vanuit gaan dat 'ontvoerders' mogelijk gewapend zijn. Als je dan bijvoorbeeld voor de grap een nepwapen op een agent richt, en die ziet dat als een gevaar, kan dat verkeerd aflopen. "Aan die gevolgen wil je niet denken. Dat zijn echt geen grapjes." De jongen die de foto plaatste, krijgt er overigens geen boete voor.

'Houden het rustig'
Spijt heeft Lataf Ramsamoedj niet echt van het voorval. "Het is mijn laatste dag hier. Ik zei nog tegen iedereen toen we met onze handen op de muur stonden 'Jongens, we hebben in ieder geval een knallend einde gehad'." Ramsamoedj zal voortaan wel voorzichtiger met dit type grapjes. "Het kan anders lopen dan gedacht. We houden het rustig."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel